Het onstaan van Onze OES

Het onstaan van Onze OES

Ik kan mijn letterlijk niet meer herinneren hoe mijn leven was zonder Bobtail. Toen ik in de zomer van 1983 5 jaar oud werd, kregen we die zomer ook een hondje. Een lief klein wollig knuffelbeertje. Ik was met mijn ouders al paar keer mee geweest naar een tweetal fokkers en was stapelgek op honden. Dat we er zelf eentje kregen vond ik geweldig. Nike was een onderdeel van het gezin en dat ze na ruim 13 jaar ons verliet, voelde het huis enorm leeg.

Shaggybear's Olympic Nike
Shaggybear’s Olympic Nike

Binnen 48 uur hadden we Nike 2 opgehaald uit Drenthe. Een totaal andere hond maar voor mij even dierbaar. Nikie was mijn snoeps zoals ik haar noemde en toen we op 11 jarige leeftijd te horen kregen dat ze lymfeklier kanker had, sloeg dat in als een bom. Voor ons was ze nog steeds die jonge hond, ze speelde nog en had een goeie conditie. De dierenarts gaf aan dat het hooguit een half jaar nog kon duren en om te voorkomen dat we in een gat zouden vallen zonder haar, ging ik al zoeken op internet naar goede fokkers. Ik merkte al vrij snel dat ik mijn selectie deed op basis van websites. Het is de eerste indruk die je krijgt van iemand. Het was mijn manier om het verdriet te verwerken van het slechte nieuws. Ik kreeg leuk contact met een aantal fokkers en het lot besloot dat Nike een week na het doktersbezoek niet meer verder kon.

Shaggybears.nl

Geheel onverwachts was het huis in eens leeg. Ik wist dat er op dat moment geen enkel nest meer was, alle pups waren verkocht. Via de toenmalige webmaster van OES.nl kwam ik in contact met een fokker waarvan het nest niet op de site van de club stond. We gingen met een pup naar huis en waren de gelukkigste mensen op de aarde. Voor Nike wilde ik een website bouwen, een afscheid en registreerde het domein Shaggybears.nl, naar haar stamboomnaam. Het koste mij teveel verdriet dus besloot het domein te gebruiken voor mijn huidige hond, Rhea (en later ook voor Lisa). Maar de zoektocht naar eventuele familie leden van Nike begon. Ik kwam in contact met de eigenaar van haar vader, met half zusje in Duitsland en een Amerikaanse vrouw die was gaan fokken met een half broer. Maar in Nederland kon ik niks vinden.

Ik raakte onder de indruk van een Russische site en een site met stamboom gegevens. Doordat ik werkzaam bent als Art Director in de internet branche, besloot ik om te gaan maken wat ik zelf niet kon vinden. Een grote website met stambomen van alle honden in Nederland. Ik begon met stambomen maken en al snel werd daar een verhaal toegevoegd over de geschiedenis. Voor ik het wist lag de basis er voor een nieuwe OES site.

1 jaar Onze OESOnze OES was een feit

Na 9 maanden bouwen, content verzamelen en teksten schrijven stond de site er. Onze OES was een feit. Ik miste nog een logo en had inmiddels via Hyves kennisgemaakt met Charlotte. Ik had begrepen dat ze kon tekenen en vroeg haar een logo te maken voor de site. Charlotte had toen nog niet eerder een cartoon gemaakt van een OES. Haar stijl was geweldig, ik was onder de indruk! Charlotte heeft heel veel tekeningen gemaakt voor de site. Ze heeft het een eigen gezicht weten te geven.

Twee jaar lang zorgde ik voor leuke content en hield ik de site up2date. Maar voor wie werkzaam is in de internet branche, kan begrijpen hoe snel de technologie was. De site was een containerschip in een smalle sloot. Ik kon geen kant meer op behalve in een rechte lijn uitbreiden. Niemand kon meehelpen met updaten omdat het te complex gebouwd was. Ik kon twee dingen doen, of de site op zwart zetten of een nieuwe site bouwen. Toen ik liet vallen dat ik wilde stoppen, kreeg ik de dag erna direct van 2 fokkers een e-mail dat ik dit niet kon doen.

Project OES-kwadraat

Na lang nadenken hoe het moest gaan worden, hakte ik de knoop door: er komt een nieuwe site. Al snel was ik eruit dat de OES-Database een eigen site zou gaan worden zoals het idee altijd al is geweest. Project OES-kwadraat was een feit. Ik ben een groot autodidact en besloot daarom mijn enorme interesse en kennis in WordPress in dit project te stoppen. Maanden heb ik bijna elk vrij moment gewerkt aan dit project en kreeg ik wederom hulp van Charlotte in de vorm van prachtige tekeningen. Een aantal fokkers hielpen mij met het verzamelen van informatie en kreeg ik steun en advies van mijn collega. Niet te vergeten, mijn vriend die ook werkzaam is in mijn branche en me heeft geholpen met de techniek.

In januari liep ik mee met Regio Noord-West. Een wat oudere hond liep bij me en ik vroeg aan zijn baasje waar hij vandaan kwam. “Bij Marieke Blom antwoordde hij, mijn vrouw weet daar meer vanaf.” Ik wist dat Nike’s moeder nog twee nesten had gehad en dit werd bevestigd. Mijn zoektocht van drie jaar naar levende Shaggybears was beëindigd. Ik had er een gevonden en het voelde alsof de cirkel rond was.

De reden waarom Onze OES bestaat: voor OES-liefhebbers, door OES-liefhebbers.

Deel deze pagina