Home | Voor de OES | Gezondheid | Pas op voor grasaren in het hoge gras
Pas op voor grasaren in het hoge gras

Pas op voor grasaren in het hoge gras

In de zomermaanden kun je bij het uitlaten van je hond grasaren, ook wel kruipers genoemd, tegenkomen in hoog doorgeschoten gras. Wanneer een hond in het hoge gras loopt en rent, breken de grasaren van het gras af en hechten zich vast aan de hond.

Grasaren bestaan uit zaden met weerhaakjes. Hierdoor kunnen ze zich aan de vacht van de (meestal) langharige hond vasthechten. Deze kunnen bij de OES vrij eenvoudig op verschillende plaatsen door de huid heendringen. Dit omdat een grasaar een scherpe punt bevat, waardoor ze letterlijk het lichaam “inkruipen”. Een aar kan dan op een gegeven moment heel diep in het weefsel komen en is daardoor moeilijk op te sporen.

Pas op voor grasaren in het hoge gras
Grasaren kunnen ook gewoon in woonwijken voorkomen.

Er kan een ontsteking ontstaan, vaak in de vorm van een fistel om het ontstane ontstekingsvocht af te voeren.De “favoriete plaatsen voor de grasaar is meestal tussen de tenen of in de oren. De zaden kunnen ook via het oog achter de oogbol terechtkomen. Het lichaam beschouwt deze zaden als lichaamsvreemd materiaal en gaat hierop reageren met een ontsteking. De ontsteking geeft veel ongemak voor de honden. De zaden kunnen erg diep in het weefsel dringen en zijn vaak erg moeilijk te vinden.

Waar kan ik die grasaren vinden bij mijn hond?

Een enkele grasaar
Een enkele grasaar

De meest voorkomen plekken waar de aren terechtkomen zijn:

  • In het oor waardoor er een oorontsteking kan ontstaan en in het ergste geval kan een aar ook helemaal door het trommelvlies heendringen.
  • In de huid. Heel vaak tussen de tenen in het zachte weefsel, maar ook op andere plekken van het lichaam.
  • In het oog. Via het oog kunnen ze achter de oogbol terechtkomen en zo een ernstige beschadiging en ontsteking veroorzaken.
  • In de keelholte of slokdarm. De hond heeft een grasaar ingeslikt en blijft daar steken.
  • In de neusgaten. Er kan dan een erge neusontsteking ontstaan.

Grasaar in het oor

Als je bopper een grasaar in het oor krijgt, is dit zeer pijnlijk. Hij zal gaan schudden met zijn kop en onrustig worden. Vaak mag je het oor nauwelijks aanraken. De grasaar zal weer de neiging hebben om steeds dieper de gehoorgang in te kruipen. De dierenarts kan via een otoscoop een smal tangetje in de gehoorgang brengen, waarmee de grasaar verwijderd kan worden. Soms, als de grasaar nog niet te diep zit en het dier niet te pijnlijk reageert, kan dit zonder verdoving. In andere gevallen is het nodig eerst een lichte algehele verdoving te geven. Indien de grasaar reeds door het trommelvlies in het middenoor terechtgekomen is, is het soms mogelijk via de uitwenige gehoorgang het aartje alsnog te pakken. Indien dit niet lukt, zal er geopereerd moeten worden. Nabehandeling is vooral afhankelijk van de beschadigingen. Als het trommelvlies nog intact is, kan het oor met een oorzalf behandeld worden. Bij perforatie van het trommelvlies is antibiotica noodzakelijk.

Grasaar in het oog

Als je OES na een wandeling plots veel last heeft van een oog en daar met de poot in wil wrijven, dan kan er een klein zaadje in het oog zitten. Je kan proberen zelf eerst goed te kijken of je iets ziet zitten, maar meestal verdwijnen ze snel achter het 3e ooglid. Ga ook hiermee direct naar de dierenarts. Deze kijkt dan, na het oog eerst tijdelijk verdoofd te hebben, met een speciale pincet achter dit 3e ooglid. Als te lang wordt gewacht, dringen de zaadjes door het oogslijmvlies en zijn niet meer zichtbaar. Een paar weken later kunnen ze dan achter of boven de oogbol een flinke ontsteking geven.

Grasaar tussen de tenen

Als een hond een grasaar tussen de tenen heeft, zal hij vaak kreupel gaan lopen. Dit komt omdat de punt van de grasaar al in de huid is gedrongen. De grasaar zal vervolgens de neiging hebben om dieper onder de huid te kruipen. Je hond zal op de plek veelvuldig likken of krabben en vaak is daar een gaatje in de huid zichtbaar. Ook kan het zijn dat er al een verdikking is ontstaan. Meestal ontstaat er een fistel om het ontstekingsvocht af te voeren. Helaas is niet altijd duidelijk of de grasaar nog aanwezig is of er door het likken van de hond toch weer uit is gekomen. Als je er vroeg genoeg bij bent kan je de grasaar goed verwijderen met behulp van een pincet.

Let er goed op dat er niet al teveel weerhaakjes in de huid zitten. Pak de grasaar zo dicht mogelijk bij de huid en trek voorzichtig maar resoluut de grasaar uit de huid. Mocht dit niet lukken of de hond laat dit niet toe, dan kan je het beste langs de dierenarts gaan. De dierenarts zal een incisie maken in de huid en de aar te verwijderen. De behandeling kan lastig zijn, omdat het grasaartje een behoorlijke afstand kan afleggen onder de huid en dus op een onbekende plaats kan gaan zitten. De wond zal na afloop goed gedesinfecteerd moeten worden, omdat die al heel snel ontstoken raakt.

Preventie

Wanneer je hond een lange of halflange vacht heeft en hij of zij heeft door het hoge gras heeft gelopen, controleer dan altijd zijn vacht op de aanwezigheid van grasaren. Vanaf de maand juni tot en met de maand augustus is het risico het grootst! Hieronder even een quicklist waarop je allemaal moet letten.

  • Je hond schudt met zijn kop, houdt ‘m scheef, krabt aan de oren en gaat soms ook piepen omdat het pijn kan doen. Er kan dan een grasaar in een oor zitten.
  • Je hond loopt kreupel en /of likt veel tussen de tenen. Wanneer er een klein gaatje zichtbaar is kan er een grasaar zitten. Bekijk of er een ontsteking ontstaat en of antibiotica eventueel kan helpen. Zo niet en er is nog altijd een gaatje zichtbaar, dan moet er goed gezocht worden naar de eventuele grasaar.
  • Wanneer je hond last krijgt van een oog, erin wrijft en het traant. Soms is een aar nog zichtbaar, maar vaak kan het snel verdwijnen achter het oog.
  • Wanneer je hond plotseling veel gaat niezen of met zijn poot over de neus wrijft. Er kan dan een aar in een neusgat gekropen zijn.
  • Wanneer je hond opeens veel gaat hoesten, er kan een grasaar ingeslikt zijn.
Gepubliceerd op: 2 juli 2013 , bron: dier-en-natuur.infonu.nl, Dierenkliniek Zamenhofdreef
Grasaar in de poot...wat een ellende!

Grasaar in de poot...wat een ellende!Deze week begon Riitta ineens te hinken met haar rechter voorpoot. Bij onderzoek bleek net boven de voet een verdikking te zitten die erg pijnlijk was. Er was een klein gaatje in de huid te zien bij de verdikking. De tondeuze gepakt en er een stukje weggeschoren…en ja hoor, een enorme zwelling die al bont en blauw was….waarom geven bobtails nu gewoon eens niet meteen aan dat ze pijn hebben????

Gelukkig is na een behandeling van 3x per dag een voetbad in de soda en een fikse antibioticakuur alles weer rustig in de voet.

Roosmarie Wibier, Sweet Expression’s

Reacties op "Pas op voor grasaren in het hoge gras"

Log in met je Facebook account en schrijf een reactie over "Pas op voor grasaren in het hoge gras"

Deel deze pagina