Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Afscheid van een fokker: 28 jaar Sweet Expression's
Deel deze pagina

Afscheid van een fokker: 28 jaar Sweet Expression’s

Na 28 jaar showen en fokken maar vooral het liefhebben van de Bobtail, tegenwoordig Old English Sheepdog, stoppen we met fokken. Met trots kunnen we zeggen dat onze bloedlijnen over de hele wereld in heel veel stambomen verweven zijn.

Hier dus mijn eerlijk verhaal over dit besluit. Al zal een gedeelte van dit verhaal enkele mensen in het harnas jagen. Maar goed…wie de schoen past trekke hem aan 😉

De jaren 80

Vigilat's Uppity Yup (Joep) and Cartoon's Copyright (Pientje)
Vigilat’s Uppity Yup (Joep) en Cartoon’s Copyright (Pientje)

In de jaren ‘80 waren er enorm veel bobtails te bewonderen, gewoon op wandelingen. De OESCN had 1800 tot 2500 leden, er werden 400 tot 600 puppen per jaar geboren en veel van deze honden werden ook door de eigenaren geshowd. Ik heb meegemaakt dat we 150 bobtails op een show in Nederland te zien kregen!

Het ras is toch wel erg bewerkelijk gebleken voor de meeste mensen en – gelukkig- worden er nog maar weinig OES geboren. De broodfokkers zijn verdwenen, de “oude” generatie gelegenheidsfokkers opgehouden, en er zijn nog maar weinig mensen over die er 25 of zelfs nog meer jaar op hebben zitten, moeite doen om het ras te verbeteren in plaats van te vermeerderen en verder kijken dan hun neus lang is.

Liefde voor het ras

Jarenlang hebben Mark en ik geprobeerd samen met een paar andere oudgediende fokkers het niveau te behouden, en dit is wel aardig gelukt. We hebben vanaf het begin een type bobtail gefokt dat is zoals een bobtail behoort te zijn aan de hand van de rasstandaard, en nog belangrijker, we hebben het type dat wij mooi vonden weten te behouden in al die jaren.

1992 me with Multi-Ch. Sweet Expression's Blue Dustin
1992 – Roosmarie met Multi-Ch. Sweet Expression’s Blue Dustin

Als we de foto’s van onze honden van 20 jaar geleden terugzien en daar de foto’s van de honden van nu naast leggen, dan zie je direct dat het door ons gefokte honden zijn. Onze jarenlange successen op shows bij rasspecialisten en keurmeesters met liefde en/of belangstelling voor het ras bleven ons de vreugde geven om door te gaan, evenals de puppie-mensen die enthousiast contact met ons houden.

 Sweet Expression's Reunie 2012
Sweet Expression’s Reunie 2012

Verslechtering van het ras

In de afgelopen jaren zag ik tot mijn (ons) grote verdriet het ras verslechteren, qua bouw, vacht, karakter en gezondheid, er zijn maar weinig fokkers over die nog geïnteresseerd zijn in het verleden en de oorsprong van de Bobtail. Daar waar normaal op shows alleen topkwaliteit zou mogen winnen, worden nu honden geplaatst die regelmatig een Zeer Goed krijgen en deze honden krijgen zelfs Kampioenschapspunten omdat er geen concurrentie meer is. 5 of 6 honden op een show is meer regelmaat dan uitzondering tegenwoordig.

De ego’s van de fokkers daarentegen worden steeds groter helaas. De meeste Nederlandse “fokkers” zie je amper in het buitenland op shows, er wordt vrijwel geen informatie met buitenlandse fokkers uitgewisseld en communicatie en brainstormen over type, gezondheid en karakter is er niet meer bij. Het is toch veel gemakkelijker je kop in het zand te steken en gewoon lekker een reu uit de buurt te nemen en een nestje te fokken? ( kwantiteit….. in plaats van kwaliteit).

Tel er de keurmeesters bij die nu het ras keuren, vaak keurmeesters die geen gedegen opleiding gehad hebben maar het ras erbij hebben “gekregen” en die totaal geen verstand van het ras hebben. Tsja….wie kan de kwaliteit dan blijven garanderen? 20 jaar geleden had de OES uit Nederland de hoogste kwaliteit van Europa, tegenwoordig springen de tranen in mijn ogen als ik zie wat voor OES puppen in Nederland gefokt worden en wat voor honden er geshowd worden.

Tijd om te stoppen

Mensen vragen ons nu: waarom houdt je er dan mee op, ga dan juist door om voor de kwaliteit van het ras te vechten! ……. Nee. Het is genoeg geweest. De teleurstellingen over de slechte kwaliteit van het ras en het niet willen verbeteren van het ras door veel fokkers worden meer en groter en daarbij komt ook nog dat we de energie niet meer op kunnen brengen om zo af en toe een nestje te fokken.

Showteam 2011
Sweet Expression’s Meet & Greet, Sweet Expression’s Circus Circus, Sweet Expression’s Q-Pido en Sweet Expression’s Q-Tie Pie.

Onze drukke banen en de drukke agenda van Mark als keurmeester van diverse rassen op hondenshows geven weinig resttijd om pupjes te fokken. Ook de zin in het borstelen van de honden wordt steeds minder omdat de lichamelijke klachten bij mij meer worden. Dan moet je keuzes maken. Vanzelfsprekend blijft het hart bij de OES betrokken, we zullen altijd betrokken blijven bij het ras, maar dan op de achtergrond.

Roosmarie Zeeland