Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Atrose: een veelvoorkomende gewrichtsaandoening
Deel deze pagina

Atrose: een veelvoorkomende gewrichtsaandoening

Artrose is een veelvoorkomende gewrichtsaandoening en wordt gekenmerkt door veranderingen in het gewrichtskraakbeen. Het ontstaat wanneer het evenwicht tussen afbraak en opbouw van het kraakbeen niet meer gelijk op gaat.

Het hondenlichaam bestaat uit enorm veel gewrichten. Deze gewichten zitten in het lichaam om beweging mogelijk te maken; ze vormen de scharnier tussen twee botten waardoor deze kunnen bewegen. Denk aan het kaakgewricht dat eten mogelijk maakt, maar ook de heupgewrichten, de schoudergewrichten of de ellebooggewrichten. Hoewel er verschillende soorten gewrichten zijn (zo is het kaakgewricht een scharniergewricht en zijn de heup- en schoudergewrichten rolgewrichten), zitten ze allemaal op nagenoeg dezelfde manier in elkaar.

Op de plaats waar de twee botten in het gewricht samenkomen, zijn deze bedekt met een laagje kraakbeen dat fungeert als ‘stootkussen’. Tussen deze twee stootkussens bevindt zich de synoviaal- of gewrichtsvloeistof, de vloeistof de het gewicht smeert en zorgt dat de beweging soepel verloopt.

Wanneer een hond ouder wordt en er een vorm van atrose ontstaat, wordt het kraakbeen ruw en dunner. De veerkracht, dus ook het vermogen om schokken op te vangen neemt hierdoor af. Doordat de veerkracht minder wordt moet het rondom liggende kapsel meer schokken opvangen en raakt beschadigd waardoor er een ontstekingsreactie ontstaat. Het beschadigde kapsel gaat verdikken waardoor het stram en stijf wordt. Als gevolg van deze ontstekingsreactie wordt het gewrichtssmeer (synovia) dunner en bevat weinig tot geen bouwstoffen meer die nodig zijn voor opbouw en herstel van het kraakbeen.

Mogelijke oorzaken

Artrose kan veel verschillende oorzaken hebben. Verkeerde beweging is hier één van. Veel honden gaan drie a vier keer per dag uit. Ze bewegen dan kort en intensief. Ze spelen met ballen en maken soms rare sprongen. Sommigen doen aan behendigheid of een andere hondensport. Veel bewegen en intensief bezig zijn is goed voor een hond. Maar als deze beweging niet goed wordt begeleid, kan het zijn weerslag hebben op pezen, spieren en gewrichten. Ook artrose kan hiervan het gevolg zijn.

Overbelasting van de gewrichten wordt niet alleen veroorzaakt door verkeerde beweging, ook overgewicht is een belangrijke oorzaak. Trauma, bijvoorbeeld door een ongeluk of spierscheuring, kan ook artrose tot gevolg hebben. Ook kan artrose ontstaan door erfelijke kwalen of onzorgvuldige fokkerij. Honden van sommige grote rassen hebben vaker last van artrose dan andere, kleinere rassen.

Symptomen

Wanneer de gewrichten minder goed als ‘stootkussen’ gaan fungeren, gaat de beweging pijn doen. ‘Startstijfheid’ is vaak een eerste teken van artrose. Als de hond net wakker wordt heeft hij moeite met opstaan en op gang komen, en na het rusten na een wandeling is hij stijf en beweegt hij moeilijk. Uiteindelijk resulteert artrose maar al te vaak in bewegingsproblemen. Een hond kan niet meer goed meekomen, raakt kreupel, gaat manken en heeft duidelijk ongemak bij het bewegen. Ook kan deze slijtage voor ontstekingen in het gewricht zorgen, we spreken dan van artritis. Wanneer u vermoed dat uw hond artrose heeft kan dit met een röntgenfoto worden vastgesteld.

Wat kan er aan artrose gedaan worden?

Om artrose te behandelen moeten we ons realiseren dat de veranderingen aan het beenweefsel en de ernstige kraakbeenveranderingen nooit meer kunnen herstellen.
Oppervlakkige beschadiging van het kraakbeen kan wel herstellen. De pijn zal verminderen als het gewricht weer soepeler kan bewegen, het kraakbeen weer dikker en veerkrachtiger wordt en de overproductie van gewrichtsvocht stopt. Vaak wordt ook pijnstilling aangeraden aan honden met artrose. Soms kan dit niet anders; het is beter om de pijn van een hond te onderdrukken zodat hij in ieder geval in beweging blijft, dan dat een hond uit angst voor pijn juist niet durft te bewegen. De pijn en stijfheid artrose ontstaan door een a-septische ontsteking van het gewricht. Om die ontsteking te bestrijden worden langdurig ontstekingsremmers voorgeschreven. Bekende en bewezen pijnstillers zijn Rimadyl en Metacam.

Supplementen bij artrose

Supplementen die Glucosamine en Chondroitine bevatten en supplementen die Omega 3 bevatten, smeren de gewrichten en versoepelen de beweging. Deze supplementen hebben als doel om ontsteking en verval van de gewrichten tegen te gaan. Veel fokkers geven hun puppiemensen het advies mee om deze supplementen aan hun hond te geven. Een van deze producten is gelatinaat van Primeval. Dit product bestaat uit belangrijke hoogwaardige bouwstoffen die nodig zijn voor de goede conditie van de hond. PrimeVal Gelatinaat zorgt ervoor dat de gewrichten goede smering krijgen en het bevordert de opbouw van het kraakbeen en ook worden de pezen en banden verstevigd. Uw hond blijft soepel en lenig bewegen, ook op hoge leeftijd en wanneer uw hond drachtig is.

Een ander veelgebruikt product is Carnibest Glucobest. Dit is een soortgelijk product en is gericht op het voorkomen van gewrichtsproblemen zoals artrose en werkt tevens ondersteunend bij reeds aanwezige problemen. Glucobest heeft de ideale verhouding glucosamine/chondroïtine/msm en ondersteunend werkende stoffen, te weten mangaan, magnesium en vitamine C. Glucobest bevat een zeer hoge concentratie werkzame stoffen per maatschep en is daardoor zuinig in gebruik. De kosten per dag zijn beslist laag te noemen en dat terwijl alle werkzame stoffen in Glucobest van de hoogst denkbare kwaliteit zijn.

Bronnen: NML Health, Hondenpage.com & Dierendokters.com