Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Chocolade: levensgevaarlijk voor honden
Deel deze pagina

Chocolade: levensgevaarlijk voor honden

Chocolade is giftig voor honden. Vooral rond Sinterklaas, Kerstmis en Pasen gebeurt het regelmatig dat een hond zich te goed heeft gedaan aan chocolade. Chocoladeletters, bonbons en chocolade-eitjes worden vaak in grote hoeveelheden met smaak opgegeten als een hond ze vindt. Veelal met papiertjes en al. Dit kan erg gevaarlijk zijn.

Maar weinig mensen weten dat chocolade een stof bevat die zeer giftig is voor honden. Deze stof heet theobromine en zit in cacaobonen. Theobromine zit in het niet-vette gedeelte van de cacaoboon, wat ook chocola zijn typische smaak geeft. Melkchocolade wordt zo genoemd omdat er een hoog percentage melkvet in zit. Het bevat variërende hoeveelheden van het niet-vette gedeelte van de cacaoboon; net genoeg om de chocola smaak te geven, maar niet genoeg voor de kenmerkende bitterheid van pure chocolade. Hoe meer vet er in chocolade zit, hoe minder smaakgevende stoffen er in zit. Bakkers-chocolade is echter nog bitterder en bevat dus ook meer giftige theobromine. De banketbakkers chocolade bevat de hoogste hoeveelheid theobromine (tot 28mg per gram), daarop gevolgd door chocolade puur (16mg per gram) en zelfs echte witte melkchocolade bevat theobromine (2mg per gram). Melkchocolade en witte chocolade geven over algemeen weinig tot geen klachten, pure chocolade kan tot een ernstige vergiftiging leiden.

Theobromine heeft naast een stimulerend effect ook een irriterende werking in het lichaam. Deze effecten zijn bij honden veel sterker dan bij mensen. Wanneer er theobromine in de maag van de hond zit, zullen de maagsecreties toenemen wat zweervorming tot gevolg kan hebben. Maagzweren leiden tot acute braakneigingen en diarree. Theobromine wordt snel in het bloed opgenomen waarna het de hartspier aantast, wat weer een versnelde en onregelmatige hartslag tot gevolg heeft. De ademhaling zal ook versnellen. Spieren trekken samen in epilepsieachtige stuipen. Ook leidt theobromine in het bloed tot veelvuldig plassen waardoor de hond veel moet drinken, waar hij dan weer van zal gaan braken. Uiteindelijk kan de hond door een hart- of ademhalingsstilstand sterven.

Symptomen

Mensen hebben geen enkel probleem met de verwerking van theobromine, maar bij honden duurt het 6 dagen voordat hun lichaam de stof heeft afgebroken. De kans op ophoping is dan ook groot. Het duurt ca. 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen en in die tussentijd wordt via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine. De effecten hangen natuurlijk ook af van het gewicht van de hond, maar stelt u eens een puppy voor die alles probeert te krijgen wat de kinderen eten!

De eerste verschijnselen ontstaan ongeveer 4-5 uur na het innemen (tot 12 uur). Kenmerken van een overdosis:

  • verhoogde nervositeit en opwinding
  • trillen
  • hijgen dat niet gepaard gaat met een hoge hartslag
  • plotselinge aanvallen
  • zeer snelle hartslag
  • coma

Voor oudere honden kan een zeer snelle hartslag een hartstilstand teweeg brengen! Mits je hond geen chocoladeallergie heeft (dan is 10 gram al fataal) kun je de onderstaande tabel gebruiken. Het heeft te maken met het gewicht van de hond en het soort chocolade.

De giftige hoeveelheden zijn:

Gewicht hondMelkchocoladePuurTheobromine
2,2 kg113,4g14,1g200mg
4,5 kg226,8g28,3g400mg
9,0 kg453,6g70,8g900mg
13,6 kg907,2g92,1g1300mg
18,0 kg1.134g127,5g1800mg
22,6 kg1.360g156,0g2250mg
27,2 kg1.814g198,4g2700mg
31,7 kg2.268g240,9g3400mg

Bijvoorbeeld uw hond weegt nu 20 kg dan zou hij dus 1.134kg melkchocolade kunnen opeten dan is de giftige grens bereikt (chocoladeallergie niet meegerekend !) Dit is dus iets meer dan 1kg aan melkchocolade wat omgerekend 15 tabletten van de normale 75gr chocolade.

Wat te doen?

Er bestaat geen antigif. Indien de inname minder lang geleden dan 2 uur is en er geen symptomen zijn, is een braakmiddel aangewezen. Honden braken gemakkelijk, door een eetlepel zout achter op de tong te gooien. Daarna wordt Norit gegeven om zoveel mogelijk theobromine te binden. Het is dus verstandig om altijd de dierenarts te bellen wanneer een dier chocolade heeft gegeten. Merk je dat de hond duidelijk “opgefokt” is, zijn slikreflexen niet meer goed werken, of zelfs comateus dreigt te worden en “in slaap valt”, ga dan onmiddellijk met SPOED naar de dierenarts! Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat je hond chocola eet. Laat het nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen.