Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Kampioen in het thuisland van de OES

Engeland is natuurlijk het ‘thuisland van de Old English Sheepdog’ en Dwayne (Youandi Grand Cru) is de eerste Nederlandse Bobtail die de titel "Engels Kampioen" voor zijn naam mag zetten. Hij sluit zich aan bij een heel kort lijstje van beroemde honden die dit vanuit een ander-dan-UK-land hebben gerealiseerd.

Deel deze pagina

De eerste Nederlandse Engels kampioen

Het aantal Europese OES die dit deden zijn op minder dan 2 handen te tellen. En nog niet eerder mocht een Nederlandse OES deze eer behalen. Er zijn door de jaren heen wel meerdere honden geweest die de Engelse titel behaalden, nadat ze naar de UK geëxporteerd waren vanuit oa Canada, USA, Duitsland en Nederland.

Dwayne werd 4 jaar geleden geboren, in de kennel Youandi. Zijn moeder, Multi-Ch Youandi Moët & Chandon, was al een bekende verschijning in de showwereld: ze werd in 13 landen kampioen. Ik zocht over de hele wereld naar de ideale partner voor haar, en vond deze in Australie in “Aus. Grand Ch. & Obedience Ch. Hartwyn Reckless Rumour UDX HT”. Het was een heel project om de zwangerschap te realiseren, maar 2,5 jaar later werd Dwayne geboren. (vanuit de diepvries) Hij blijkt alle beste eigenschappen van zijn papa en mama te hebben verzameld, want Dwayne is een slimme hond die kan ‘werken’ (schapendrijven, obedience, behendigheid) hij is super sociaal met mensen en alle soorten dieren én hij is een eyecatcher in de showring.

De hoogtepunten in zijn showcarriere zijn oa de “Best In Show” overwinning in Bordeaux (Frankrijk) over 2700 honden van alle rassen, en de 3e plaats in de open class op Crufts in 2014. Maar ook de diverse “Specialty Best In Shows” die hij onder rasspecialist keurmeesters won in oa Denemarken, Duitsland, Belgie en Nederland zijn bijzonder, zeker gezien zijn jonge leeftijd. Hij was nog geen 3 jaar oud toen hij dit presteerde.

2015KCM_BOB1
Best in Show Nederland. Keurmeester Mrs J. Joyce, UK. Foto: Rinus van Heel

Nadat hij de kampioenstitels in Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Luxemburg en Zwitserland had afgerond, begon het te kriebelen. Aangemoedigd door enkele internationale raskenners werd een droom eerst een leuk idee, en vervolgens heb ik de stoute schoenen aangetrokken, en besloot ik hem in Engeland te gaan showen.

Dit was soms heel lastig. Er moet veel geregeld worden om telkens de reis te maken. Zoals een oppas voor thuis of met camper reizen en alle honden meenemen. Elke keer moeten er stempels bij de dierenarts gehaald worden om de grens over te mogen. Ik moest de overtocht met de tunnel boeken, overnachtingen regelen, vakantie dagen en vervanging op het werk regelen etc. En dan kom je vervolgens in het Engelse show-wereldje terecht waarbij de meeste keurmeesters zelf ook showen en/of fokken. En alle fokkers zijn dus ook keurmeesters. De ene hand wast de andere… Ik hoorde niet tot “één van de kampen”. Dus daar kwam ik dan aanzetten met Dwayne, zonder enige support van een “kamp”.

Ik heb niks te ‘bieden’, ik kom alleen showen. Ik slijm/sjans/mail/dans niet met keurmeesters om een voorkeursbehandeling te verkrijgen… Nee ik wil dat mijn hond wint om ZIJN rastypische kwaliteiten. Eerlijk duurt het langst…Ik heb het nog nooit anders gedaan, en uiteindelijk kan ik altijd écht trots zijn op alles wat mijn honden winnen. En ja, ik ben afgelopen jaar een paar keer naar de UK gereisd om vervolgens soms ook héél teleurgesteld weer naar huis te gaan. De competitie is zwaar, de klasses zijn groot…of de uitslag bleek vóór de show al bekend te zijn. (en die voorspellingen kwamen helaas ook uit) Maar Dwayne stond altijd in de “line up” bij de beste 3 in de Open Class (wat hier oa de kampioensklasse is) Hij heeft zijn ‘KC Studbook Number’ gekregen na zijn eerste show waar hij 2e werd. Dit is voor Engelsen een hele eer, maar waarvan ik nog steeds niet snap wat de waarde ervan is. En uiteindelijk na (slechts!) 7 shows had Dwayne 1 Reserve CC en 3 CC’s gewonnen en dit maakt hem UK Champion!! Als kers op de taart won hij de laatste show in South Wales ook Best of Breed, en werd vervolgens óók 3e in de Pastoral group (1099 honden) Later hoorde ik dat Dwayne de eerste OES in de UK is in 2015 die een plaatsing in de group heeft gerealiseerd. Wow….

2015Wales-BOB_3group

Ik ben apetrots op deze “UK CHAMPION” titel, het is heel bijzonder om deze droom werkelijkheid te laten worden. Ik moest keuzes maken om dit te kunnen doen. Zo gingen we niet naar de Wereldshow in Milaan, niet naar de Europese show in Noorwegen, en besloot ik niet te showen op shows in NL en Belgie om te sparen voor de trips naar Engeland, maar dat was het méér dan waard! En voor Dwayne maakt het niks uit… hij is mijn kanjer, mijn vriend, ‘the love of my life’… en hij geniet gewoon dagelijks in het bos van de wandeling met zijn familie, hij ligt ’s avonds gewoon op de bank en heeft onlangs tijdens de vakantie in Frankrijk weer alle bospaden en bergbeekjes ontdekt (en alle lokale klittenbolletjes in zijn vacht verzameld), en slaapt vanavond weer gewoon naast mijn bed. Business As Usual!

Dwayne

Officieel noemen ze hem: BISS & BIS Winner, Int, UK, Lux, DK, Swiss, NL, BE, VDH, DE Champion Youandi Grand Cru – Benelux W’15. Maar vrienden noemen hem gewoon “Dwayne”.