Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Een praktische handleiding voor het fotograferen van OES
Deel deze pagina

Een praktische handleiding voor het fotograferen van OES

Menig OES-eigenaar vraagt het zich af: “Hoe krijgt die Wollewei het toch voor mekaar?” Cees heeft een tien stappenplan ontwikkeld waardoor je vast en zeker prachtige OES-foto’s kan maken. Of toch niet…

Het fotograferen van een OES is geen sinecure, er gaat een grondige voorbereiding aan vooraf. Hieronder volgt een opsomming van te nemen maatregelen om een OES goed op de foto te krijgen.

Zorg voor een schone BOB

En zorg dat hij schoon blijft
Makkelijker gezegd dan gedaan. Van nature is het in een OES zijn aard om datgene waar hij geen zin in heeft ten koste van alles te ontlopen. Hij zal dus desnoods vlak voor de fotoshoot in de dichtstbijzijnde baggersloot springen als dat hem beter uitkomt. Leuke foto wel, maar mooi?

Zet onderweg rustgevende muziek op

Zowel voor je hond als voor jezelf
Zorg voor muziek met een monotoon ritme. Zowel jij als je hond wordt er rustig door. Een hypnotiseur of een OES-whisperer wil ook nog wel eens werken.

Zorg voor lekkers als beloning

Nee niet de standaard hondenkoekjes!
Echt lekkers, een beetje OES gaat echt niet om voor zoiets als een koekje. Een slagroomtaart zal beter werken. Fluister het hem van te voren in zijn oor voor het beste resultaat. Zorg er ook voor dat de taart voor het nemen van de fotoshoot niet in zijn buurt komt. Hij zal er alles aan doen om de buit voortijdig te pakken te krijgen.

Zorg dat hij flink moe is

Dus van te voren even flink wandelen
Geen blokje om maar minstens een wandeling van ongeveer 10 kilometer moet volstaan. Fietsen is oke, echter goede ervaringen heb ik er persoonlijk niet mee. De allereerste ijssalon, snackbar etc waar je langs rijd zal hij je met fiets en al om ver trekken om er zo mogelijk te komen.

Geef je OES het idee dat de fotoshoot voldoet aan zijn sterrenstatus verwachting

Een OES heeft een hoge eigendunkt. Neem familie en vrienden mee om te applaudisseren. Huur desnoods een specialist in om de hond het gevoel te geven dat hij belangrijk is. Zorg uiteraard wel dat je de juiste specialist kiest, want een OES neemt niet zomaar met iedereen genoegen. Bovenal moet de aandacht naar de OES uitgaan.

Zorg dat u de plek zorgvuldig uitkiest

Afhankelijk van het karakter van uw OES zal hij hetzij in de buurt van een vijfsterren restaurant willen poseren of genoegen nemen met de lobby van het Kürhuis te Scheveningen. Het brengen met een limousine wil ook nog wel eens werken…

Houd er rekening mee dat OESEN Oost-Indisch doof zijn

Iets roepen heeft dus totaal geen zin. Tenzij ze er de interesse van inzien wat niet snel zal gebeuren. Ook Oost-Indische blindheid wil nog wel eens voorkomen bij de OES, dat wil zeggen het niet willen zien wat je wilt dat hij ziet…

Zorg voor een reservecamera

Je zult zien dat op het moment suprème uw camera op onverklaarbare wijze onbruikbaar is geworden. Uit onderzoek bij TNO blijkt er op 99 % van de toestellen OES DNA is vastgesteld. Vooral neusvocht. Zorg ook minstens voor drie reservebatterijen, aangezien de tijdsduur van de fotoshoot nogal op kan lopen. Het meenemen van een statief om RSI verschijnselen naderand te voorkomen is aan te

Zorg dat je in fysieke én mentale topconditie bent

Loop regelmatig marathons, los ingewikkelde puzzels op en verdiep u in het fenomeen OES. Train je geduld en concentratie. Het is soms heel lang wachten op dat ene moment.

Zorg dat je van te voren regelt dat je per direct over psychische noodopvang kan beschikken

Een bobtail fotograferen is nog te doen, maar bij meerdere komt bij de OES meestal een samenzweringsdrang boven drijven. De ene kijkt net naar links, de ander rent weg, de volgende legt een grote hoop neer, en u zweert dat u hem hierbij ziet grijnzen… En geloof me, het roepen van kijk naar het vogeltje, cheese of wat dan ook heeft totaal geen nut bij OES.

Het enige wat nog wel eens wil werken is de naam van Joop Braakhekke roepen, of de naam van een vijfsterren restaurant. Echter werkt dat maar één keer en kost dat veel geld. Waarna omdat je dan genoodzaakt bent om met je OES ook daar daadwerkelijk te gaan dineren. Een OES heeft namelijk een supergoed geheugen, en zal je net zolang vervelen tot je aan je belofte voldoet.

Lijstje met handige benodigdheden

  • EHBO koffer ( bij voorkeur met veel paracetamol )
  • Zaklamp en GPS systeem om u hond weer op te sporen
  • Telefoonnummer van belangrijke hulpdiensten en Riagg.
  • Volle portemonnee om eventuele schade te vergoeden.

Mocht je na het lezen van dit artikel denken dit kan én wil ik niet meemaken, blijft er nog maar een optie over (behalve van het lukraak schieten van tot mislukking gedoemde plaatjes als je OES even niet oplet) en dat is het inhuren van een professionele OES-fotograaf. Je bent je geliefde bob dan wel een paar weken kwijt voor een trainingskamp, maar het bespaart je een hoop frustratie, tijd en geld.

Je kunt contact met mij opnemen 😉