Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Kant en klare versvoeding (KVV)
Deel deze pagina

Kant en klare versvoeding (KVV)

De vriezers van de betere dierenspeciaalzaken puilen tegenwoordig uit met diepvriesvoer. “Brokken zijn uit, versvoeding is in” lijkt wel de trend. Daarom wordt het aanbod steeds groter. Wat is nou het verschil tussen al deze fabrikanten en hoe weet je wat er in zit? Wij hebben onderzoek gedaan en zetten het voor jou op een rijtje.

KVV staat voor Kant en Klaar Vers Vlees of Kompleet Vers Vlees. De naam zegt het eigenlijk al. Het gaat hier over een complete verse maaltijd die bestaat uit natuurlijke, verse ingrediënten en zo een gezonde, aan de hond aangepaste, maaltijd vormen. Vaak zijn er ook granen en groenten toegevoegd, maar de basis van de voeding blijft vlees wat vaak het omgekeerde is bij de droogvoeders (brokken).

Waaruit bestaat KVV eigenlijk?

De meeste KVV merken stellen hun mix samen uit rauw vlees, botten, orgaan en groenten. Waarom rauw vlees? Een hond is een carnivoor, wat vlees eter betekend. Na verwarming verliest vlees een groot deel van zijn vitaminen en mineralen. Rauw voeren houdt dus in dat je vlees in zijn meest pure vorm geeft. In principe geven granen of rijst geen toegevoegde waarde aan de voeding van je hond. Een groot voordeel van KVV is dat er geen geur- kleur- en smaakstoffen inzitten waar veel honden juist zeer gevoelig op reageren.

Enkelvoudig of compleet

Wanneer je KVV wil gaan voeren moet je goed opletten voor welke variant je kiest. Er bestaat namelijk een onderscheid tussen enkelvoudig en compleet voer. Enkelvoudig houdt in dat je maar een bepaald onderdeel van de totale maaltijd voert. Het is geen complete maaltijd. Wanneer je dus zelf samenstellen c.q. aanvullen lastig vindt, doe je er goed aan om voor complete KVV producten te kiezen. Nou is het geen ramp als je eens een enkelvoudige maaltijd voert, maar als je dit iedere dag zou doen, krijgt je hond uiteindelijk te maken met tekorten.

Het aanbod van KVV

Aaska dogfoodMet de populairiteit van versvoeding, lijkt het aantal producenten van versvoeders ook te stijgen. Elk versvoeder heeft zo zijn eigen kenmerken en het is absoluut geen schande om diverse merken met elkaar af te wisselen. Zo zijn er ook diverse prijsklasses. Smuldier en Rodi behoren tot de goedkopere merken en zijn over het algemeen ook te vinden in de vriesvakken van de supermarkten. Smuldier wordt daarentegen wel altijd geroemd om zijn goede prijs/kwaliteitverhouding!

Tot de duurdere merken behoren Alaska, Carnibest en Haaksbarf. Carnibest heeft veel verkooppunten en is te vinden bij de betere dierenspeciaalzaken. Haaksbarf begint ook steeds meer terrein te winnen en is bijvoorbeeld te koop bij dierenwinkelketen Jumper. Zowel Carnibest, Alaska als Haaksbarf bevatten een natuurlijke calciumbron in de vorm van gemalen bot. Het is toch wel zeer aan te raden om in de keuze van een KVV hierop te letten. Op de websites van de diverse fabrikanten staat vaak precies waaruit hun product is samengesteld.

De verschillende merken onderscheiden zich ook in de grofheid van het gemalen vlees. Energique is bijvoorbeeld erg fijn gemalen zodat je niet meer kan zien welke onderdelen zich in de maaltijd bevinden.

Hoe kies ik een KVV?

In het grote aanbod van merken is het belangrijk om allereerst te bekijken waar je hond mogelijk allergisch voor kan zijn of slecht op reageert. Sommige honden kunnen bijvoorbeeld slecht tegen toegevoegde olie en raken spontaan aan de diaree. Andere honden reageren weer slecht op rijst. Omdat honden die voor het eerst KVV krijgen vaak een brokverleden hebben, is het erg lastig om dit al van te voren te weten. Maar tijdens het overzetten is het niet erg om te besluiten van KVV te wisselen. Het gaat er uiteindelijk om waar je hond het beste op doet, niet om het merk wat er aan hangt.

Van brok naar KVV

Haaksbarf Konijn
Haaksbarf Konijn

Je broketende OES haalt steeds vaker zijn neus op voor zijn bak met granen en je hebt besloten om over te gaan op KVV. Wat veranderd er nu allemaal? Behalve dat je hond absoluut meer van je gaat houden omdat je nu zijn afkomst respecteert, is hij ook afhankelijk van jouw geordendheid. Je moet nu immers niet vergeten om zijn eten uit de vriezer te halen om het voor etenstijd volledig ontdooid te hebben. Het is niet echt verstandig om dit proces door middel van een magnetron te versnellen, omdat juist de KVV zoveel vitaminen bevat vanwege zijn rauwe samenstelling en dit door verhitting verloren gaat.

Een hond die zijn leven lang brokken heeft gegeten, heeft andere darmen. Hij moet dus eerst wennen aan versvlees want het is een totaal andere vorm van voedsel. Het is rauw, vers, bevat goede bacteriëen , enzymen en daarnaast verteerd vlees heel anders dan brokken. Niet schrikken dus als je hond na zijn eerste porties KVV spontaan diaree heeft. Heel veel honden gaan ook gewoon zonder enige problemen over op KVV. Wanneer je overgaat van brok naar KVV kun je in het begin altijd de KVV even overgieten met wat gekookt water zodat het iets minder rauw is. Dit bouw je dan langszaam af. Je kan beginnen met 1 maaltijd brok en de andere maaltijd KVV om zo langszamerhand de brokken af te bouwen.

Sommige mensen vinden het handig om tijdens vakanties of loges toch gewoon een zak brokken mee te geven en geven daarom naast KVV gewoon brokken.

Pup en rauw

Steeds meer fokkers wennen hun pups na het afspenen aan rauw voedsel. Een pup die dit al gewend is, zal dus vaak zonder enig probleem overgaan op KVV bij de eigenaren thuis. Een OES-pup die grootgebracht wordt met alleen KVV of BARF zal over het algemeen iets trager, maar WEL langer doen over zijn ontwikkeling. Wanneer je dus het groeiproces vergelijkt met een nestbroer of -zus, kun je je beter niet blind staren op het feit dat jouw KVV pup een paar ons minder snel aankomt. Ook de ontwikkeling van het vacht kan iets langszamer gaan dan bij broketers.

Barfplaats.nl

Ben je enthousiast geworden over het voeren van vlees aan je OES en wil je je meer verdiepen in deze manier van voeren, dan raden we je aan om je goed in te lezen over dit onderwerp. Veel mensen beginnen met KVV om zo langszaam over te gaan naar BARF. Wil je meer lezen over KVV of BARF, word dan lid van Barfplaats.nl. Op deze website/forum kun je in contact komen met andere hondeneigenaren die BARF of KVV voeren.