Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
OES Around The World: Meet Silver Whirlwind from Hungary
Deel deze pagina

Maak kennis met Silver Whirlwind uit Hongarije

Mijn goede vriendin Elles vroeg me om mezelf, mijn honden en de Hongaarse OES te introduceren aan de Nederlandse lezers. Mijn naam is Georgina Varga en ik woon in Hongarije in een stad vlakbij Boedapest. Ik ben opgegroeid tussen de honden. Mijn ouders fokten Hongaarse Pointers. Mijn oom importeerde de eerste Mastino Napoletanos naar Hongarije. Ik maakte dus al op jonge leeftijd kennis met het showwereldje. Tijdens de eerste show die ik me kan herinneren was ik 5 jaar oud. De eerste OES kwam bijna 20 jaar geleden in mijn leven.

Eerst zal ik jullie wat gaan vertellen over Hongarije. Hongarije is klein, slechts 93.000 km2. Het land is erg mooi en ik denk dat het een vereiste is om Boedapest ooit eens te bezoeken. Natuurlijk ben ik niet objectief want ik ben er geboren en ik ben dol op deze stad. Maar bijna iedereen die deze stad bezoekt zegt dat Boedapest echt één van de mooiste steden ter wereld is. Maar dit verhaal is geen promotie om Boedapest te bezoeken, ik kan beter iets vertellen over het Hongaarse fokkers wereldje.

Bobtails fokken in Hongarije

Het beeld dat ik kan schetsen is erg tegenstrijdig. Aan de ene kant hebben we echt top honden en top fokkers. Ik denk dat iedereen zich het meest recente succes kan herinneren van de Hongaarse OES: groepswinst op de Crufts. De andere kant is smerig met veel “achtertuin” fokkers en kwalitatief slechte honden. Ik wil het niet hebben over dit type fokker, ze zijn toch overal hetzelfde. Zo lang mensen goedkope honden willen kopen, kunnen ze verder gaan met hun zaken. Dat is mijn persoonlijke mening.

De omstandigheden waar de echte fokkers mee te maken hebben zijn slecht. Prijzen zijn hetzelfde als in de Westerse landen of soms hoger. Bruto verdiensten zijn ongeveer 750 euro, netto houd je 470 euro over. We hebben één van de hoogste belastingen in Europa.

Geschiedenis van Hongaarse OES

Laten we het eens over ons ras hebben. Ik denk dat we heel erg trots kunnen zijn. Een aantal erg invloedrijke Bobtails zijn in Hongarije gefokt of woonden in ons land. De geschiedenis van de Hongaarse OES start in de beginjaren 70 toen de eerste OES werd geïmporteerd. Het eerste nest werd in 1977 geboren. Leuk om te weten is dat in 1978 de eerste hond uit Engeland kwam: HILLSIDE BENSAMIN. Helaas is deze reu nooit gebruikt voor de fok.

De daaropvolgende 10-15 jaar werden er veel honden geïmporteerd uit voormalige Oostbloklanden. De eerste belangrijke honden kwamen uit Oostenrijk, Blackwood Forest Emily en West-Duitsland, vier honden uit de Alten Noris kennel. In de jaren 90 was de OES de nummer één hond in Hongarije. In deze periode werden er jaarlijks meer dan 1000 Bobtails geregistreerd bij de Hongaarse Kennel Club. Wat er daarna gebeurde, kun je zelf wel verzinnen. Dit was ook de tijd van de achtertuin fokkers. Maar er kwamen in die tijd ook zeer invloedrijke honden in Hongarije. Het IJzeren Gordijn was gevallen en de grenzen waren nu open dus het was makkelijker om met een pup te reizen, een dekreu te gebruiken of een hondenshow te bezoeken. Deze import honden zijn de basis voor de succesvolle honden uit Hongarije.

De door de Fan-Fell geïmporteerde honden zijn Sweet Expression’s Blue Picturepoint, Smoke Signal for Reata, Reklame aus dem Elbe Urstromtal en Xpo aus dem Elbe Urstromtal.

Xpo aus dem Elbe Urstromtal
Xpo aus dem Elbe-Urstromtal

Helaas zijn de Hanol’s gestopt met fokken maar de door hun gefokte Bobtails kom je nu nog steeds tegen in de de stambomen. Je kan Ch. Fan-Fell Private Collection op de stamboom vinden van Conny Verelst-Loest’s Texas. De moeder van de eerste generatie Aryakas honden is Ch. Fan-Fell Qualify for Happiness.

De familie Szetmár, eigenaar van de Bottom Shaker kennel, importeerden een Nederlandse reu en twee Nederlandse teven: Trackery Island’s Criminal Beauty, Trackery Island’s Chubby Pino en Trackery Island’s Double Face.

De familie Torma van de kennel Silvery Bear Göd, hadden een relatie met de Duitse kennel “aus dem Rotmaintal”. Zij hebben Everybody’s Darling aus dem Rotmaintal geïmporteerd. En tot slot kwamen er twee reuen uit de Britse Lamedazottel kennel. Helaas is Lamedazottel Masterpiece nooit gebruikt voor de show of voor de fok omdat zijn eigenaar er simpel gezegd geen tijd voor had. Hij was de Algemeen directeur van een van de meest exclusieve hotels in Boedapest. De andere reu was mijn dierbare Lamedazottel Quicksilver.

In de 21e eeuw werden er meer honden geïmporteerd: Zecret Zorro aus dem Elbe-Urstromtal, Argovian Don’t Stop Movin – de reuen van Buday Márti. Szászi Kati & Karcsi importeerden de prachtige Manrose Primadonna, en later Manrose Plaisir D’Amour. Bij Szetmár Anikó & István arriveerden vanuit de Reata’s kennel het complete J nest en later Mambo King. Met de hulp van deze geïmporteerde honden, hebben we hier in Hongarije nu een uitstekende basis voor de fok. Ik denk dat ik nog maar weinig hoef te zeggen over het succes van de Hongaarse Bobtails, iedereen weet het inmiddels al…

Het verhaal over Silver Whirlwind

Dan verder met het verhaal over mijn honden. dit artikel kan zo uitgebreid worden als een encyclopedie, dus ik zal proberen alleen te schrijven over de honden die speciaal voor mij waren. Hoe het begon? Mijn eerste OES, Amy was liefde op het eerste gezicht. Ik ontmoette haar bij een hondenverkoop. Ik weet en wist het toendertijd al dat dit geen plek is waar je een hond moet kopen. Maar deze ontmoeting was speciaal. Ik heb er nooit spijt van gehad dat Amy in mijn leven is gekomen. Ze was geen show hond en natuurlijk heb ik haar nooit gebruikt voor de fok. Maar ze was de beste maat in mijn leven. Amy had een enorme persoonlijkheid en ze had een enorm aantal fans. Ik had al snel door dat de OES het ras voor mij was dus besloot ik een maatje voor Amy te zoeken.

Ch. Lamedazottel Quicksilver (Silver)

Na lang zoeken vroeg ik Christina Bailey om een pup en na lang wachten arriveerde Silver, Ch. Lamedazottel Quicksilver in Hongarije om bij ons te wonen. Met Silver begon ik met showen en fokken. De eerste show van Silver was de Duitse Clubwinner van de DOESC. Hij won Junior Clubwinner en beste Junior onder Ann Expositio. Onze volgende show was in Luxemburg, Eurodog (FCI). Silver won onder Normann Harrison Junior European Winner. Wat een mooi begin…maar helaas kregen we een auto ongeluk waarbij Silver ernstig gewond raakte. Een lange periode van rust volgde. In die tijd werd zijn eerste nest geboren en het enige teefje uit het nest bleef bij ons. Silver’s terugkeer in de showring was bij de Hongaarse Clubwinner show waar hij Clubwinner werd onder Sue Goddard. We behaalden de kampioenstitel maar we showden niet veel meer. Ondanks alles wat de dierenarts voor hem heeft gedaan, is hij nooit volledig hersteld.

Ch. Lamedazottel Quicksilver

Silver was als dekreu geweldig. Hij heeft niet veel nesten op zijn naam staan, maar elk nest bracht wel kampioenen voort. Hij heeft vele Internationale kampioens kinderen, Best in Show, Junior World Winner en ook een Europese kampioen voortgebracht. Silver was niet alleen een succesvolle showhond en dekreu, hij was een geweldige maat. Ik mis hem nog steeds enorm. Vandaag is het 5 jaar geleden dat hij is vertrokken naar de Rainbow Bridge. We zijn gezegend dat we twee dochters en zijn zoon bij ons hebben wonen om mee te fokken.

Ch. Bottom Shaker Indian Summer

Onze eerste teef waarmee we gingen showen, Dia, was een dochter van Silver. Geboren in de Bottom Shaker kennel uit de Nederlandse moeder Ch. Trackery Islands Chuby Pino. Dia’s officiële naam was Bottom Shaker Indian Summer en ze was een extreem succesvolle showhond. Haar hoogtepunten waren Junior European Winner (FCI), Beste in Groep, diverse plaatsingen, BIS plaatsing, en kampioenstitels. Dia won ook de titel voor de meest succesvolle show teef in Hongarije. Maar ik kan nu ook zeggen dat ze voor de fok gewoonweg geweldig was. Uit haar eerste nest met Ch. Lamedazottel High ’n Mighty werden er drie internationale kampioenen geboren. Een van deze pups was onze reu American Dream. Mike was een prachtig gebouwde hond. Zijn kleinzoon, Concita Rossi’s Blue, Bottom Shaker High in the Sky, doet me altijd aan hem herinneren.

Ch. Bottom Shaker Indian Summer
Ch. Bottom Shaker Indian Summer

Ch. Beachboy Beau for Silver Whirlwind (Popeye)

Uit Dia’s tweede nest met Ch. Zottel’s X-Mas Cracker kwam onze volgende ster Beachboy Beau, Popeye. Hij behaalde 10 kampioenstitels, werd menig keer eerste in de groep, was zelfs beste in show. Helaas hebben we hem te vroeg verloren aan de ziekte van Hodgkin.

Beachboy Beau for Silver Whirlwind
Beachboy Beau for Silver Whirlwind

Uit Dia’s derde en laatste nest met haar halfbroer Fan-Fell Private Collection werden 3 reuen geboren waarvan er 2 kampioen werden.

Fan-Fell Perfect Harmony (Hanna)

Onze tweede showteef was ook een dochter van Silver, geboren in de Fan-Fell kennel uit Fan-Fell Givenchy. Ch. Fan-Fell Perfect Harmony, Hanna, was een geboren showhond. Ze heeft nooit een poot verkeerd gezet in de ring. Ik heb keurrapporten die starten met de tekst “Mooie teef in perfecte harmonie” Hanna heeft veel gewonnen, maar haar show carrière stond een beetje in de schaduw van haar broer Fan-Fell Private Collection, Soma. Soma werd junior Wereld Kampioen, talrijke keren beste van de groep en beste in show.

Fan-Fell Perfect Harmony
Fan-Fell Perfect Harmony

Hanna heeft 3 nesten gehad en alle nesten brachten kampioenen voort. Uit haar laatste nest met onze Mike hebben we een teefje gehouden, Lily (Ch. Look at the Stars). En deze lijn zet zich voor want Lilly heeft op dit moment haar eerste nest van Ch. Manrose Plaisir D’Amour. Een teefje houden wij om verder mee te fokken.

Ch Bottom Shaker Ariadne

De volgende showteef die bij ons kwam, kwam ook uit de Bottom Shaker kennel. Ariadne kwam uit een combinatie van onze Popeye en Ch. Fan-Fall Jade. Ze is kampioen geworden in 10 landen, won ook junior kampioen BISS, diverse malen beste in de groep en Best in Show. Ariadne heeft maar één nest gehad. Van de 6 pups zijn er 4 kampioen geworden. Vader van dit succesvolle nest is de zoon van onze Silver, Ch. Reata’s I’m Pixie. Een reu genaamd Jazz Forever (Shaggy) ging naar de Verenigde Staten waar hij Amerikaans kampioen werd. We zijn erg trots op Shaggy. Hij werd tweede in de open klasse op de USA National Specialty onder Diane Anderson.

Back to my Roots Topknott from Reding’s Retreat (Pille)

Een dochter van Shaggy woont bij ons. Haar stamboom is een mix van drie continenten. Back to my Roots, Pille heeft beroemde Europese, Noord-Amerikaanse en Australische honden in haar stamboom.

Back to my Roots Topknott from Reding's Retreat

Memory of Endless love by Silver Whirlwind (Ice)

We hebben nog een andere ZEER speciale hond bij ons wonen, de allerlaatste zoon van Silver. Het verhaal van Memory of Endless Love, Ice, is een sprookje en nachtmerrie in één. De moeder van Ice, mijn allerliefste Jilly was één van de pups uit het nest van Ariadne met Pixie. Ze was een mooie teef, diegene die opviel in het nest. Ze was gewoon mijn hond, erg speciaal en uniek. Door een stuk gespleten kraakbeen is ze nooit geshowd. Vanwege deze operatie was ze kortgeschoren en we planden om haar te gaan showen nadat haar vacht weer was terug gegroeid. We wilden deze periode ook gebruiken om een nest met haar te nemen. Ik wilde altijd Silver gebruiken voor een teef van mezelf maar tijdens zijn leven heb ik nooit die gelegenheid gehad.

Gelukkig hadden we zaad van Silver ingevroren. Toen ik op zoek was naar een partner voor Jilly kreeg ik het gevoel om deze twee speciale honden te combineren. Zowel op papier als aan de buitenkant was deze combinatie perfect. Dus besloten we om deze kans te pakken. Bij de dierenarts was het een raar idee toen ik onder de microscope de gelukkige zaadjes zag bewegen wetende dat de donor meer dan twee jaar geleden overleden was. Alles ging goed, Jilly was zwanger. Het voelde alsof er een droom uit kwam, net een sprookje. Het eindigde alleen als een nachtmerrie.

De prijs die we voor deze droom moesten betalen was veel te hoog. We verloren Jilly, een bloedstolling in de laatste minuten van de keizersnede. We wisten van het risico maar tot het jezelf overkomt kun je dit niet geloven. We hadden geluk, Ice overleefde de operatie en ontwikkelde zich tot een mooie reu. Om zijn ouders te eren heeft hij een speciale naam gekregen. Zijn stamboomnaam is Memory of Endless Love en zijn roepnaam komt voort uit zijn moeders stamboomnaam, Jagged Ice.

Memory of Endless love by Silver Whirlwind
Memory of Endless love by Silver Whirlwind (Ice)

Current oes team

Our current oes team at home is:

 • Multi-Ch. Bottom Shaker Ariadne
  Multi-Ch. Beachboy Beau for Silver Whirlwind x Ch. Fan-Fell Jade
  9 jaar, met pensioen
 • INT-Ch. Joy of my Life made by Silver Whirlwind
  Ch. Reata’s I’m Pixie x Multi-Ch. Bottom Shaker Ariadne)
  6 jaar, met pensioen
 • Ch. Look at the stars for Silver Whirlwind
  Multi-Ch. American Dream of Silver Whirlwind x Multi-Ch. Fan-Fell Perfect Harmony
  6 jaar
 • Multi-Ch. Memory of Endless Love by Silver Whirlwind
  Ch. Lamedazottel Quicksilver x Jagged Ice made by Silver Whirlwind
 • Nice Surprise for Silver Whirlwind
  Multi-Ch. Reata’s Jimbo x INT Ch. Joy of My Life Made by Silver Whirlwind
 • Ch. Back to my Roots Topknott from Reding’s Retreat
  USA Ch. Jazz Forever for Silver Whirlwind x USA Ch. Crazy Cora Cobb Crystal

Uit ons laatste nest houden we Orange Blossom for Silver Whirlwind (Multi-Ch. Manrose Plaisir D’Amour x Ch. Look at the Stars for Silver Whirlwind). We krijgen ook een gast uit Amerika over voor ongeveer een jaar, USA Ch. Number One Prinzess (Multi-Ch. American Dream of Silver Whirlwind x INT Ch. Invisible Touch by Silver Whirlwind). We gaan haar showen en ze krijgt een nest bij ons.

Meer info over Silver Whirlwind

Wil je meer weten over mij of mijn honden, dan kun je onze homepage bezoeken of contact met mij openemen.