Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Deel deze pagina

Martha My Dear

Liefhebbers van de Old English Sheepdog zijn er in allerlei soorten in maten. Sommigen zijn anoniem en anderen zijn wereld beroemd. En doordat ze zo beroemd zijn, wordt hun hond eigenlijk ook een beetje speciaal. Vooral als je in één van de meest populaire bands allertijden speelde en een liedje schreef over je Bobtail. Martha my Dear, de eerste Old English Sheepdog van Beatle Paul McCartney.

Wanneer Paul McCarney in 1965 verhuisd naar Cavendish Avenue te Londen neemt hij kort daarna de jonge pup Martha in huis. Drie jaar later start hij met schrijven van de song. Hij schreef “Martha My Dear” in eerste instantie als een complexe piano-oefening voor zichzelf. Volgens McCartney was het nummer een uitdaging voor hem, omdat het net boven zijn kunnen lag.

Nadat McCartney de piano-partij had geschreven, verzon hij – zittend in zijn huis en kijkend naar zijn rondrennende OES – een liedtekst bij. Het lied verscheen op de dubbel-LP The Beatles (beter bekend als The White Album).
Hoewel weleens is gesuggereerd dat het lied eigenlijk over McCartneys ex-verloofde gaat, de actrice Jane Asher, ontkent McCartney dit.

In een interview zegt hij hierover:
“Martha was een dierbaar huisdier van mij. Ik kan me nog goed herinneren dat John tegen me zei dat hij verbaasd was dat ik zoveel van een dier kon houden. Hij zei dat hij mij nog nooit zo had gezien. Ik dacht dat is wel logisch, want die liefde toon je alleen als je dat moment met je hond aan het knuffelen bent. Martha was een ontzettende knuffelbeer.”

Hij gaat verder:
“Het is een soort van affectie, maar op een abstracte manier. “Gekke meid, wat heb je nou gedaan.” Beetje op die manier. Er gingen veel verhalen over dit liedje, want het kon natuurlijk ook over een meisje gaan. Maar geloof me…Martha is een hond.”

Martha my dear though I spend my days in conversation
Please
Remember me Martha my love
Don’t forget me Martha my dear

Hold your head up you silly girl look what you’ve done
When you find yourself in the thick of it
Help yourself to a bit of what is all around you
Silly Girl.

Take a good look around you
Take a good look you’re bound to see
That you and me were meant to be for each other
Silly girl.

Hold your hand out you silly girl see what you’ve done
When you find yourself in the thick of it
Help yourself to a bit of what is all around you
Silly girl.

Martha my dear you have always been my inspiration
Please
Be good to me Martha my love
Don’t forget me Martha my dear.

Dat Paul’s liefde voor OES niet eindigt na het overlijden van Martha bevestigd de cover van zijn in 1993 uitgekomen album “Paul is Live”. Hierop is Paul te zien op de bekende Abbey Road, vergezeld door zijn Old English Sheepdog Arrow, een nakomeling van zijn Martha.

Of Paul momenteel nog in het bezit is van een OES is onbekend.
Maar Martha is onsterfelijk geworden door de song!

Bronnen: beatlesbible.com, Wikipedia