Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Met de camper weg, dat is dikke pret. Gegarandeerd!
Deel deze pagina

Met de camper weg, dat is dikke pret. Gegarandeerd!

Wil jij een verhaal schrijven voor de site met het thema “met je oes op vakantie”??? Als er eentje heel europa doorgaat met haar honden 🙂 Ahum, ja dat klopt wel… en zodoende stond bovenstaande vraag onlangs in mijn mail.

Ik kan boeken volschrijven over onze belevenissen, dat besefte ik afgelopen jaar maar al te goed toen ik een foto album ging maken over het leven van mijn Muffin. Toen ze overleed realiseerde ik me dat we samen héél Europa hadden doorgereisd en dat we samen praktisch alle Europese landen hadden gezien. We bezochten de mooiste bossen, bergen, stranden en meren van Noorwegen tot Italië en van Hongarije tot en met Engeland ..en alle landen die daartussen in liggen.

Muffin op het strand
Muffin @ Lido di Jesolo (It)

Ik woon alleen met mijn 6 honden, en we gaan al vele jaren samen op vakantie ook. Sommige mensen vinden dit vreemd, anderen vinden het stoer. Voor ons is het gewoon ons leven. Ik heb een drukke baan met veel verantwoordelijkheden; de uitlaatklep is dan te vinden in de vrije weekenden waarin de ultieme rust en vrije natuur wordt opgezocht. Het begon ooit met regelmatige bezoeken aan Texel in een huisje waar alle honden mochten komen, waarna het een jaar of 10 geleden wat meer vaste vormen aan begon te nemen toen ik de caravan van mijn ouders overnam.

Op pad met de sleurhut

Het leuke van zo’n sleurhut (of chique gezegd: “Trek-chalet”) is dat ook de buitenlandse shows met wat meer gemak werden gepland. Zo kon ik gemakkelijk een weekendje van huis en kon ik alle honden meenemen als ik naar een buitenlandse show ging. Zo stonden de weekenden niet alleen meer in het teken van show en reizen, maar ook in wandelen, zwemmen en andere hondse fun. De honden gingen mee in de auto: Babs voorin met haar voorpootjes op de koelbox en een dekje erover om in combi met de bijrijders stoel een luxe ligplaats voor haar te creëren. Tussen de voor- en achterbank lagen o.a. zakken voer en andere vulling, zo konden 3 Boppers languit op de achterbank vertoeven. In de achterbak van de Laguna lagen ook 3 honden en aan de trekhaak hing de afgeladen sleurhut met onze spulletjes. Dit was nogal een gedoe, maar een OES zou geen OES zijn als hij zou klagen… en als ik maar aanstalten maakte om de caravan in te pakken, sprongen alle honden snel in de auto en namen ze hun positie in.

Perpignan 2005Perpignan (Fr) 2005: van vlnr: Bo-Ghy, Babs, Coco, Muffin, Shanti

Ik voelde me wel eens bezwaard als ik mijn wolbalen diverse uren zo als ‘sardientjes’ in de auto zag liggen maar het scheen hen nooit te deren. Na een plas-stop sprongen ze allemaal weer net zo snel in de auto en sliepen ze tot we op de plaats van bestemming aankwamen. Uiteraard werd de caravan niet alleen gebruikt voor shows in het buitenland, maar ook voor vakanties naar Frankrijk, Spanje, Italië, Tsjechië, Denemarken en Zweden. Meestal nam ik dan ‘slechts’ 4 honden mee, en gingen de anderen uit logeren bij goede vrienden.

Een mooie camper!

De perfecte optie om onze vakanties te optimaliseren was natuurlijk een camper. Maar dat kost wel wat extra..uhh, héél veel extra geld. Na enkele jaren sparen is het me 2 jaar geleden gelukt om ‘mijn lot in de loterij’ te vinden: Een mooie camper… helemaal perfect ingedeeld voor mijn viervoeters zodat ze nu voortaan altijd allemaal mee kunnen en er nooit meer honden uit logeren hoeven! Ik hoefde maar een paar kleine aanpassingen te maken om de volledige vloer oppervlakte voor de honden in te richten. Alle show spulletjes kunnen mee onder de ‘laadvloer’ van de garage, mijn bed is boven de ‘garage’ (dus heerlijk zand-vrij na de boswandelingen) en de honden hebben alle ruimte om af en toe de pootjes te strekken tijdens het reizen.

Camper Glorenz
Onze plek in Glorenza (It)

Het is grappig om de favoriete plekjes van de honden te zien, en ze zelf positie te laten bepalen zonder dat iemand ze verteld waar ze moeten gaan liggen.
Zo heeft Babs zich ‘de garage’ toegeëigend en duld ze alleen maar Pooh soms als kamergenootje. Vincent ligt het liefst lang uit op de vloer voor de keuken, en Shanti ligt steevast naast mijn stoel met haar kop net naast mijn voet en het gaspedaal. Chanel ligt graag op de stoel naast me, maar wisselt deze plek soms met Dwayne die ook graag achter mijn stoel onder de tafel ligt. Pooh zit steevast aan tafel, op haar bankje naar buiten te kijken of ze ligt languit op hetzelfde bankje met 4 voeten in de lucht te slapen terwijl ik de camper bestuur.

Honden in de camper
Wachten op de boot in Denemarken

Ze lopen van tijd tot tijd naar de waterbak, gaan liggen kluiven op een bot, of lopen opeens met een tennisbal te spelen. Zeker voor Pooh is het erg belangrijk dat ze naar buiten kan kijken…. Of het nu koetjes zijn in de wei, of andere mensen in de file… zonder gluren-naar-de-buren wordt de reis saai en gaat ze kattenkwaad uithalen. (wc rollen verscheuren bijvoorbeeld) En zo merkte ik de laatste vakantie dat met name Dwayne de bergritten erg kan waarderen! Tijdens onze klim over de alpen via de Majola- & Julierpass zat Dwayne uren lang voorin met aandacht de adembenemende vergezichten en de haarspeldbochten te bekijken.

Kamperen met 6 honden

Sommige mensen vragen zich af hoe je in hemelsnaam met 6 honden kan gaan kamperen…In het verleden was ik i.v.m. de caravan meer aangewezen op campings. Ook al kwam ik met 4 of 5 honden aanzetten, ik was altijd welkom. Uiteraard vielen campings in het ACSI boek met een “honden niet toegestaan” teken bij voorbaat af. En, als raszuivere Hollander, bezocht ik ook geen campings waar ik per hond moest bijbetalen. Want zeg nou zelf: een plaats voor 1 caravan + auto + 2 personen voor 14 euro, daar ga je niet 4x 2,50 bijbetalen voor 4 brave honden. Hier moet ik eerlijkheidshalve wel bij vermelden dat ik niet in het hoogseizoen aanklopte, maar alleen in het voor- en naseizoen de campings bezocht.

Nu met de camper ben ik wat vrijer in het gaan en staan. Doordat ik een douche, elektra en voldoende watervoorraad ‘aan board heb’ ben ik niet meer afhankelijk van campings. Daarvoor zijn de z.g. camperplaatsen uitgevonden, waar campers gratis -of voor een habbekrats- legaal & veilig kunnen overnachten.

Camperplaats Duitsland
Camperplaats in Esslingen (DE) op weg naar de Euro OES

Dit zijn vaak de meest leuke plekjes aan een meer, bij een bos of aan de rand van een oud stadje. Zeker Frankrijk en Duitsland blinken uit van zulke camperplaatsen en ik geniet er met volle teugen van! Op deze wijze is het erg prettig reizen en is het ook nooit een probleem om onderweg te overnachten, of om ergens een heerlijk weekend/ vakantie in de natuur te vertoeven.

Indruk van onze laatste vakantie

Om een idee te geven hoe onze vakantie er afgelopen najaar uitzag… Al mijn honden, dus Babs (11 jaar) Shanti (7 jr) Vincent & Chanel (5 jr) Pooh (2jr) en Dwayne (1 jr) gingen natuurlijk mee. We begonnen om met de camper naar de show in Alkmaar te gaan en daarna nog even op de koffie bij mijn broer die in Noord Holland woont. Na een lange wandeling in een natuurpark in Hoorn en een borrel als slaapmutsje, gingen we op zondag weer naar huis en daar ingepakt en via een verjaardag bezoek in Heerlen (waar het bezoek vroeg om alle honden binnen te halen…en zo ook gebeurde!) reden we op maandag door naar Westhoven (Weinstrasse, Duitsland)

Mengen
Mengen (DE) links: Pooh, Vincent, Shanti. Rechts: Babs, Chanel, Dwayne

‘s Morgens heerlijk gewandeld tussen de wijngaarden, en daarna verder gereden naar Mengen (Zuid Duitsland) waar we dachten te kunnen gaan zwemmen… maar het weer zat helaas niet mee. Dus voor de volgende dag maar een impulsief bezoek aan een Zwitserse vriendin ingelast om bij te kletsen en de dag daarna snel de Alpen over en de zon in de Italiaanse Tirol opgezocht.

In Glorenza (Italië) ben ik 4 dagen blijven staan; we stonden aan de rivier en aan de rand van de bergen, op loopafstand van het dorpje. De camper stond ‘s morgens in de schaduw en ‘s middags in de zon. Ik kon de honden schaduw bieden d.m.v. de luifel en de bomen waardoor ieder van de perfecte temperatuur kon genieten. Na het ontbijt trokken we de bergen in en hebben we uren gelopen en door de bossen gedwaald…waarna de honden in de late middag rustig in de schaduw sliepen en ik mezelf liet kleuren door de zon onder het genot van een wijntje en een goed boek afgewisseld door met de honden een plons in de ijskoude rivier te maken om ff af te koelen.

Glorenza Pooh
Poeh Poeh!!

We trokken verder richting Bozen (IT), waar ik de groene wintersport gebieden bezocht om te wandelen..en vervolgens verder richting het Garda meer trok.
Het Garda meer had vanaf de eerste indruk niet mijn voorkeur (te druk, te toeristisch) en we trokken langs de oostzijde naar het zuiden waarna ik in Garda over de boulevard heb gewandeld, de heerlijkste pizza heb gegeten en een dag later in het oude stadje Sirmione neerstreek. Daar konden de honden pootje baden en ik met Chanel van cultuur in het oude fort en natuurlijk de warme najaarszon kon genieten.

Garda meer
Bueno Sera @ Lago Garda

Van daaruit koers gezet naar de enige echte geplande bestemming van deze vakantie: de Specialty van de Italiaanse OES club in Volta Mantovana. Daar kwam ik op vrijdag aan en konden de honden lekker over het landgoed rennen, en ik kon genieten in het zwembad… en de zon! Daar moest ik ook Dwayne wassen en borstelen…dat gaat wat amateuristisch met enkele emmers water, een douche-spinkler op 12 volt en wat shampoo, maar uiteindelijk heb je dan wel een schone hond (en pijn in je rug). Föhnen hoeft niet… dat werk doet de zon wel. Na vele uren borstelen (ja… ál dat haar dat de afgelopen 2 weken veel uren bos, bergen en rivier had getrotseerd, moest nu weer een showvacht worden…. )

Enfin, Dwayne won Best Junior in show 🙂 en daarna ging onze vakantie weer op hondse wijze verder. Eerst maar eens rustig onze terugweg plannen met camper gidsen, ANWB kaarten en natuurlijk de weersverwachtingen op internet. Ik kwam in de middle of nowhere op een camperplaats waar men ezeltjes en Bergamasco’s fokt. (de Italiaanse neefjes van onze OES) Waar Dwayne en Pooh de ezeltjes neus aan neus goedendag zeiden, en de eigenaren op z’n Italiaans “lyrisch enthousiast” waren over mijn honden. De eigenaren wilde dat ik langer zou blijven, en ik kreeg een ‘folder pakket met verse druiven’… en of ik toch vooral langer wilde blijven!

Clusone

Maar helaas.. het weer werd slechter, en we moesten ook langzaam richting huis gaan rijden. Dus we reden via Brescia naar het Laga Isseo, bezochten lago Como en vervolgens trokken we via een toeristische route met veel haarspeldbochten door de Alpen (waar Dwayne dus van genoot) dus weer terug naar Duitsland en daarna naar huis.

Overal welkom

Nergens, maar dan ook echt nergens heb ik ooit een onvertogen woord over mijn honden gehoord en we waren overal welkom. Doordat mijn honden zich netjes gedragen (d.w.z.; ze blaffen niet, lopen andere kampeerders niet in de weg, plassen niet op de camping en/of tegen andermans spullen aan, en ik ruim poep op tijdens het uitlaten, en.. een héél belangrijke factor is dat de honden zich altijd gewillig laten aaien en op de foto laten zetten door enthousiaste en geïnteresseerde mensen) Ook de ‘buren’ komen vaak een praatje maken en vertellen me dat ze nooit verwacht hadden dat honden zó prettig als buurtjes op een camping kunnen zijn… Zo zijn we overal welkom en vragen camping eigenaren regelmatig wanneer ik weer terug zal komen!

Al met al dus een perfecte manier om met mijn ‘familie’ een heerlijke vakantie te hebben waarbij we allemaal genieten van rust, natuur en ontspanning.
De honden zijn altijd alert als ik naar achter loop, waar de camper staat… en als ik de deur van de camper open doe, wringen 6 honden zich met een record van 0,23 seconden naar binnen.

Wandelen

“want je weet maar nooit of we vertrekken… Stel je voor, dat ze de motor start. Dan moet je wel als eerste in de camper zitten. Want met de camper weg, dat is dikke pret. Gegarandeerd!”