Myiasis of Madenziekte bij Old English Sheepdogs
We zien allemaal de oproepen honden te beschermen tegen hitte. Dus we gaan niet rennen, fietsen of trainen met onze viervoeters wanneer het warmer is dan 20 graden. We letten goed op dat ze genoeg drinken en niet te veel last van de warmte hebben. Yes, we zijn goed bezig!
Maar, heb je wel eens gehoord van Myiasis? Dit komt vaker voor dan je denkt, ook bij langharige honden, zoals onze Old English Sheepdogs.
Eigenaren die in het buitengebied -bij schapen- wonen kennen dit ongetwijfeld. Ook konijnen- en kippenhouders zijn alert. Maar veel mensen kennen dit niet, en erger nog: ze “herkennen” het niet. Met de nieuwe warmere zomers zouden alle OES-eigenaren ervan op de hoogte moeten zijn wat dit is, hoe te herkennen, en hoe te handelen. Want dit kan het leven van jouw hond redden.
Wat is Myiasis/ maden ziekte.
Myiasis wordt veroorzaakt door de larven van de groene vleesvlieg. De vliegen leggen eitjes in de vacht van het dier (bij voorkeur op warme, vochtige plaatsen op het lichaam) Uit deze eitjes komen de larven, ook wel maden genoemd. De maden scheiden een substantie uit die voor afsterving van het omliggende weefsel zorgt, dit afgestorven weefsel eten de maden. Op deze manier kan het dier flink beschadigd raken op de plekken waar de maden zitten, de wonden kunnen erg diep zijn.
Hoe gevaarlijk is het?
Deze besmetting kan al binnen 24 uur fataal zijn. Wanneer je maden ziet is het verstandig om direct de dierenarts te bellen en actie te ondernemen!
Wat kan ik doen ter preventie?
Vliegen komen af op wondvocht, urine en ontlasting. Daarom is het met name in de warme zomermaanden belangrijk om de hond dagelijks te controleren.
- Check de standaard hygiëne dagelijks: Is de huid & vacht rondom anus, vulva/ penis is schoon (en kortgeknipt!) Is de hond klitvrij, en kan je overal de huid goed inspecteren?
- Heeft de hond ergens plekjes, wondjes of hotspots? -> 3x daags check op geïrriteerde plekjes!
- Zie je dat je hond zit te bijten op z’n huid, check dit direct! Maak de vacht schoon, en knip/scheer bij twijfel vacht weg om de huid goed te kunnen contoleren.
- Zie je maden, of zie je gedragsverandering/lusteloosheid? Wanneer je dit waarneemt is het verstandig om direct de dierenarts te bellen en actie te ondernemen!
- Woon je in een omgeving waar veel groene vliegen zitten (bv bij schapen en ander vee) spray de hond preventief in met een Permethrine spray op de risico locaties van de hond. (Rondom de anus, eventuele wondjes etc)
- Weet je of jouw hond een drager of lijder is van het MDR-1 gen? Als je dit niet weet, ga er dan veiligheidshalve vanuit dat dit wél het geval is. Dit betekend dat een dierenarts beperkte middelen kan gebruiken. De vlooien en teken sprays op basis van Permithrine zijn veilig voor alle OES, en kunnen heel goed tegen vliegen en maden worden ingezet. Maar de ‘anti maden injectie’ welke een dierenarts in extreme noodgevallen zal moeten gebruiken kan dodelijk zijn voor een drager/lijder van dit MDR-1 gen.
Help, ik zie maden!
Je ben niet de eerste, en schaam je niet. Maar je moet wel héél snel handelen. De maden zullen jouw hond (letterlijk!) levend opvreten en hij/zij zal dit niet overleven als je niet direct ingrijpt. Er is geen tijd te verliezen!!
- Bel de dierenarts-> spoedlijn! Jouw hond moet direct behandeld worden, dit is een spoedgeval; de hond is/komt in kritieke toestand.
- Zorg dat jouw hond direct bij de dierenarts behandeld wordt en de juiste nazorg krijgt. Is jouw dierenarts niet beschikbaar, bel een andere dienstdoende arts!
De behandeling bij de dierenarts
Wanneer het dier nog niet te ernstig is aangetast door de maden, kan er een behandeling ingesteld worden. Deze bestaat in eerste instantie uit het scheren van het aangedane gebied en het verwijderen van de maden. Daarna wordt de wond schoongemaakt. Soms is het nodig om wondranden op te frissen en de huid onder narcose te hechten. Ter verzorging van de wonden wordt een zalf meegegeven. Daarnaast zijn pijnstillers en antibiotica in de meeste gevallen ook noodzakelijk. De prognose is helaas al snel gereserveerd tot slecht.
Meer info over MDR1 & bestrijdingsmiddelen https://www.mcvoordieren.nl/mdr1-mutatie
Bron: https://www.dierenkliniektiel.nl/ziekten/maden/
Bewerkt & aangevuld door Inge van Engelen & diverse eigenaren van Old English Sheepdogs