Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Problemen met het gebit: Tandsteen
Deel deze pagina

Problemen met het gebit: Tandsteen

Uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 5 huisdieren ouder dan 3 jaar gebitsproblemen hebben. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Naarmate dieren ouder worden groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van honden, variërend van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen.

Hoe ontstaat tandsteen?

Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Het ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit het speeksel en afgestorven bacterien. Voor de omgeving is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit. Tandsteen is verantwoordelijk voor het allergrootste deel van de gebitsproblemen. Caries (gaatjes) zoals bij de mens komt nauwelijks voor.

Tandsteen vormt zich op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Het gebit komt daardoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat je dier bovendien onaangenaam ruiken uit zijn bek. Ondanks al deze narigheden hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn. Soms kunnen bacterien uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en via de bloedbaan elders klachten geven. Berucht hierbij zijn de tussenwervelschijf-, nier- en hartklep-ontstekingen.

Het is niet moeilijk om vast te stellen of je dier last heeft van tandsteen. Ernstige gevallen verraden zich bijna altijd door een zeer slechte adem. Het is dus zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen helemaal achterin de mond. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen. Je herkent dit als een bruine aanslag op het gebit.

Voorkomen van tandsteen

De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder verdoving gebeuren. Als je wil proberen te voorkomen dat je huisdier tandsteen krijgt moet je goed op zijn voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (dinner’s of blikvoer bijv.) des te gemakkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg dus voor een soort voedsel dat je dier dwingt tot kauwen, want dit houdt het gebit in conditie. Geef dus liefst harde brokken en laat de hond ook regelmatig op kluiven of kauwbotten kauwen. Honden die eten volgens de B.A.R.F. methode hebben over het algemeen veel minder kans op tandplak en tandsteen dan honden die brokvoer eten.

Je kan ook proberen om de tanden van je OES te poetsen. Meestal laten ze dit na enig oefenen goed toe. Er zijn hiervoor inmiddels speciale tandpasta’s en tandenborstels in de handel, maar met een kindertanden-borstel en peutertandpasta kom je ook al een heel eind. Als je een pup hebt wen deze dan meteen aan tandenpoetsen, dan heb je later minder problemen. Normaal gesproken is het voldoende als je twee tot vier maal per week het gebit van je huisdier verzorgt.

Bronnen: dierenklinieklemmer.nl, gebitscontrole.nl, hondenpage.com
Coverbeeld: Flickr/celloveck