Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Strijd tegen een bruin vacht
Deel deze pagina

Strijd tegen een bruin vacht

In de rasstandaard staat onder het onderdeel vacht en kleur omschreven dat deze iedere tint grijs, grauw of blauw dient te zijn. Iedere tint bruin is ongewenst. Wat doe je als eigenaar als je in principe geen voorstander bent van kort vacht, maar de vacht van je OES bruin en dood is? De kwaliteit en structuur van de vacht zijn belangrijker dan alleen de lengte staat er ook in deze rasstandaard. Charlotte vertelt over haar strijd tegen het bruine vacht van Shaggy.

ShaggyMijn reu Shaggy is gecastreerd in de zomer 2007 toen hij 2,5 jaar was. Ik wilde hem toch niet meer showen en aangezien mijn teef Smilla dezelfde moeder heeft als hij, wilde ik het risico op ongelukken uitsluiten. Shaggy heeft van nature een vacht dat een beetje hard is. Hij heeft altijd weinig vacht op zijn achterpoten gehad. Het probleem met veel reuen is dat de urine het vacht broos maakt waardoor de haartjes breken.

Die bruine hond

Na zijn castratie begon Shaggy zijn vacht boven op zijn rug steeds meer een rood-bruine kleur te krijgen. Shaggy heeft helaas ook genetische aanleg voor deze bruine tint. De verkleuring ging toch zo langzaam dat ik heel verrast werd wanneer ik met de honden op stap was en iemand tegen mij zei “die bruine hond…” en bedoelden daarmee mijn Shaggy.

Groomania

Ik ben fel tegen OES die kort in vacht zijn, mits het niet uit medische reden noodzakelijk is. In de herfst van 2009 ontving ik een uitnodiging van Groomania. Ze wilden Shaggy “lenen” om daar geknipt te worden in het model van een showhond. Ik had begrepen dat het om een behoorlijke knipbeurt ging zoals dit bij de Amerikaanse showhonden gebeurd. Samen met Shaggy’s fokster Rosita Guérand reisden we naar Kortrijk waar Groomania werd gehouden. Daar aangekomen was er een wijziging in het plan en zou Shaggy in het model van een Bichon Frisée geknipt worden. Dat wil zeggen: een ronde kop met bijna vol haar en een 4 – 6 cm geknipt lichaam.

Wendy Schellens aan het werk met Shaggy
Wendy Schellens aan het werk met Shaggy

De professionele trimster, Wendy Schellens heeft hem alleen met schaar geknipt. Het resultaat was overweldigend. Ik had plotseling een grijs/witte hond.

Hoe nu verder

Shaggy, winter 2011
Shaggy, winter 2011

Nou, alles fijn en goed. Ik had geen verlangen om Shaggy in deze korte model te houden maar ik wou ook geen bruine hond. Wat moet ik nu doen om te vermijden dat de vacht breekt en de dode haren rood/bruin worden. Ik begon een mengeling van cremespoeling en water te doen en sproeide dit goed op zijn rug en vreef het een beetje in. Hetzelfde op de achterpoten. Ik deed het heel dikwijls.

Als hij een bad kreeg deed ik ook cremespoeling in en antiklitspray zoals Matex. Nu na een jaar heeft Shaggy maar een heel zwakke tint van licht grijs/bruin, de mis-kleuring is niet helemaal weg maar wat een groot verschil. En wat zijn achterpoten betreft heeft hij nu een mooi dikke broek. Zo veel dat ik was er tegen ben ik nu helemaal voor. Zoals ik mijn eigen haar laat knippen als het versleten is, is het heerlijk met een opfrisbeurt voor een hond met een lelijke vacht. Alleen zal toch minder “Bichon”-model doen…