Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Voor ons heerlijk, voor je hond wat minder gezond!
Deel deze pagina

Voor ons heerlijk, voor je hond wat minder gezond!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo zijn er een aantal producten die voor ons heel lekker zijn, maar waar onze viervoeter soms “behoorlijk” ziek van kan worden. Niet elke hond zal gelijk ziek worden, maar het is wel goed om te weten dat je ze beter niet op de keukentafel moet achterlaten in het bereik van je hond.

Krenten en rozijnen (druiven)

Krenten en rozijnen kunnen giftig zijn voor sommige honden. Symptomen na het eten van wisselende hoeveelheden krenten en rozijnen kunnen variëren van braken tot schade aan de nieren. Let er altijd op dat je hond geen druiven of rozijnen kan eten. Leg druiven altijd op een plek waar de hond niet bij kan en voer hem of haar ook niet regelmatig of grote hoeveelheden krentenbollen of andere lekkernijen waar druiven of rozijnen in verwerkt zitten!

Ui

Honden kunnen slecht tegen ui. Het nadelige effect van de uien is hetzelfde wanneer de ui rauw, gekookt of gedroogd is. Verder zijn alle leden van de uienfamilie (prei, ui, bieslook) ongezond voor honden. Maar knoflook is daarentegen weer erg gezond als het met mate gegeven wordt. Raak dus niet gelijk in paniek als je merkt dat je OES eens een ui heeft opgegeten of de pan met hachee heeft leeggegeten. Blijf dan wel uit zijn buurt vanwege het afgassen. Pas bij regelmatig gebruik kan het schadelijk zijn.

(Pure) Koffie

Koffie bevat caffeine en is dus net zoals chocolade niet echt goed voor je viervoeter. Dat geldt overigens ook voor cola en thee. Caffeine stimuleert het centrale zenuwstelsel en het hart- en vatensysteem. Het kan leiden tot braken, rusteloosheid of hartkloppingen. Wanneer je OES per ongeluk je kopje koffie leegdrinkt, is dit niet gelijk een reden tot paniek.

Macademia noten

Macademia noten zijn zacht, licht van kleur en vaak gebruikt in recepten voor koekjes. Ze zijn giftig voor honden omdat de maag overstuur raakt en het overgeven en spierstijfheid kan veroorzaken.

Groenten en fruit

Groente en fruit die honden slecht verteren zijn niet aan te bevelen. Onderstaande rauwe producten, die niet gepureerd zijn kan hun maag slecht verteren. Gepureerd zal dit minder problemen opleveren. Gekookt of geblancheerd zullen deze producten helemaal geen problemen geven.

  • Aardappelschillen en groene aardappelen kunnen gevaarlijk zijn. (Met name de spruit) Gekookte aardappelen zelf zijn ongevaarlijk.
  • Asperges
  • Advocado (de schil, niet het vruchtvlees)
  • (Rauwe) bruine/witte bonen, prei, bieslook en tomaat met mate geven.
  • Zo ook amandelen, abrikozen, perziken, rabarber en spinazie met mate geven.
  • Champignons

Rauw varkensvlees

Het eten van rauw varkensvlees kan voor honden dodelijk zijn. Varkens kunnen een virus bij zich dragen die De ziekte van Aujeszky (ook wel Pseudorabiës genoemd) veroorzaakt. Symptomen die bij deze virusziekte horen zijn kwijlen en agressief gedrag waarna ze uiteindelijk zullen sterven. Geef uw hond daarom nooit rauw varkensvlees, zelfs geen klein stukje, er kan altijd een risico bestaan dat het vlees besmet is. Mensen zijn ongevoelig voor het virus.

Alcohol

Het is eigenlijk wel logisch dat alcohol slecht is voor honden. Alcohol kan bij de mens immers ook veel schade aanrichten in het lichaam. Aangezien honden een kleine(re) lichaam hebben, treed er bij hun veel sneller schade op. Vooral de lever is erg gevoelig voor beschadiging.

Zout

Indien een hond te vaak een snack(je) krijgt voorgeschoteld of gezellig chipjes mee eet, kan hij te veel zout binnen krijgen. Te veel zout leidt in eerste instantie tot veel drinken. Maar ook braken en diarree zijn symptomen die horen bij een te hoge zoutconsumptie.

Tot slot nog de wijze raad. Laat nooit voedingsmiddelen onbeheerd op een tafel, kast of aanrecht liggen. Voorkomen is beter dan genezen.