Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Wat heb je nodig voor het onderhoud van je Bobtail?
Deel deze pagina

Wat heb je nodig voor het onderhoud van je Bobtail?

Om je OES goed te kunnen onderhouden, heb je een aantal “gereedschappen” nodig. Goed gereedschap is het halve werk en maakt het onderhoud voor zowel eigenaar als hond een stuk prettiger.

Daarom adviseren wij de volgende gereedschappen:

  • Een stabiele tafel die niet glad is (trimtafels)
  • Een borstel die geschikt is voor het type vacht van de OES
  • Rechte schaar
  • Efileerschaar (=uitdunschaar)
  • Een kocher (aderklem)
  • Een nageltang
  • Een tandenkrabber

De (trim)tafel

Zorg voor een stevige stabiele tafel die niet glad is, waarvan je de werkhoogte kunt aanpassen aan je lengte. Een gewone eettafel is meestal te laag om staand aan te werken. Er zijn voortreffelijke trimtafels in de handel. Een handige doe het zelver kan eventueel zelf een stabiele tafel met anti slip blad maken.  Er zijn een aantal eisen waaraan een goede borsteltafel moet voldoen: De tafel mag niet wiebelen, hij moet stabiel staan.

Het oppervlak van de tafel moet stroef zijn en gemakkelijk te reinigen.

De afmeting van de tafel moet zodanig zijn, dat de hond er uitgestrekt op zijn zij gemakkelijk op kan liggen. Een volwassen reu heeft al snel het grootste formaat tafel nodig. Hierbij moet je denken aan een afmeting van 1m10.

Het is in je eigen voordeel om gebruik te maken van een goede trimtafel. Langdurig in dezelfde houding staan, kan op den duur vervelende pijnen veroorzaken(RSI). En aangezien je hond afhankelijk is van zijn baasje, is het belangrijk dat je zelf ook fysiek in orde blijft 😉 In onze webshop kun je goede trimtafels bestellen.

De borstel

Mason Pearson borstelBorstels zijn in vele maten en soorten te koop. De prijzen zijn heel divers en kunnen varieren tussen de 15 en 50 euro.  Borstels met stalen pinnen zijn voor langharige honden niet aan te raden. De vacht zal splijten, waarna het afsterft en verkleurt (bruin wordt). Een borstel gemaakt van haren is erg vriendelijk voor de vacht,  maar heeft als nadeel dat het borstelen meer tijd in beslag neemt, voordeel is dat de vacht met een borstel van haar meer gereinigd wordt dan met een borstel met stalen pinnen. Via de OESCN is voor een zacht prijsje de clubborstel te bestellen. Tevens verkopen zij ook de Mason Pearson borstel. Mason Pearson borstels zijn met de hand gemaakt en bestaat uit echt haar(wildzwijn).

De kam

Gebruik bij voorkeur een roestvrijstalen kam met vrij grote openingen tussen de tanden. Let bij de aanschaf op dat de kam geen scherpe, maar afgeronde punten heeft. Het kammen van het vacht van je hond leidt ertoe dat je het ondervacht verwijderd. Wees daarom heel voorzichtig met het gebruik van de kam. Het verwijderen van het ondervacht zorgt ervoor dat je hond veel minder snel klitten zal krijgen. Maar tevens ziet je hond er ook een stuk minder mooi uit. Aangezien we er vanuit gaan dat je een OES mede aanschaft vanwege zijn prachtige verschijning, hebben we het hier voornamelijk over borstelen.

Scharen

Het is onzin dat een OES nooit geknipt hoeft te worden. Met name tussen de zooltjes is regelmatig onderhoud nodig. Met een beetje oefening kun je je hond zelf redelijk in model houden. Voor het echte werk hebben we een lijst samengesteld met goede trimsalons.
Voor het eigen onderhoud heb je drie scharen nodig: Een (gewone) rechte schaar om rond de anus en de poten/voeten te knippen

EfileerschaarEen efileer (=uitdunschaar) om eventueel uit de dunnen of te knippen zonder dat er hele happen uit de vacht geknipt worden. Het hanteren van de efileerschaar vereist wat oefening. Je fokker of een trimster kan vertellen hoe je deze goed kan gebruiken. Je hebt 2 soorten efileerscharen; een enkele en een dubbele. Hiernaast afgebeelde schaar is een dubbele.

Een klein schaartje met afgeronde punten om de haren onder de voet goed te kunnen knippen. Let er op dat deze geen punten bevat.

Let er op dat de scharen enkel en alleen gebruikt worden op je OES en niet voor andere doeleinden. Een schaar voor hondenvachten die bot is kan geslepen worden bij gespecialiseerde bedrijven op dit gebied. Gebruik nooit een gewone keukenschaar om je hond te knippen. Er ontstaan enorme happen in het vacht en ziet er daardoor lelijk uit.

Kocher(adertang)

KocherEen kocher is een combinatie van schaar en tang.  Het handvat is dat van een schaar en de bek is die van een tang. Een kocher heeft op de uiteinden 2+1 in elkaar grijpende ’tandjes’. Beide worden bij operaties gebruikt ( o.a. om aders af te klemmen). Ze zijn er zowel recht als krom uitgevoerd, waarbij bij de kromme beter zicht blijft op hetgeen wat er mee vastgeklemd wordt. De kocher heb je nodig om het haar uit de gehoorgang te verwijderen. Zorg dat je hand altijd op het hoofd van de hond steunt als je haren uit de oren verwijdert. Mocht de hond dan plotseling met zijn kop schudden dan zal je hand deze beweging mee maken en kun je de gehoorgang van je hond niet beschadigen. Is het haar in het oor te vet om goed vast te pakken, strooi dan eerst een beetje oorpoeder in het oor zodat je een betere grip krijgt. Na het uittrekken van de oorharen kan het oor ietwat geïrriteerd zijn, het is dan ook verstandig om na het uittrekken van deze haren de oren te vullen met oorcleaner die tevens ontsmet; beslist geen cleaner gebruiken die alcohol bevat.

Nageltang

Wat je hiermee moet doen zal bekend zijn. Er zijn verschillende soorten in handel. Indien je hond erg grote dikke nagels heeft is het verstandig een stalen tang aan te schaffen.

Tandenkrabber/gebitsverzorging

Indien je klant bent bij een goede dierenarts zal deze het gebit van de hond altijd nakijken en proberen dit zonder dat de hond onder narcose moet te ontkalken. Helaas zijn veel honden nogal in paniek als ze bij de dierenarts komen en wordt het een complete worstelpartij om de tanden te ontkalken. Indien je hond regelmatig naar een goede trimsalon gaat zal ook daar het gebit gereinigd worden. Honden hebben bij trimsalons over het algemeen minder nare ervaringen als bij de dierenarts, desondanks zal een trimsalon het ook niet altijd voor elkaar krijgen om het gebit te reinigen.

Tandenkrabber/gebitsverzorging

Niets is beter dan het reinigen van het gebit door de eigenaar zelf in de hond zijn vertrouwde omgeving. Tandenkrabbers zijn er in diverse soorten. Goede dierenartsen en trimsalons kunnen je adviseren en je leren hoe je het gebit van uw hond kunt ontkalken. Indien je niet goed omgaat met de tandenkrabber kun je je hond een behoorlijke tandvleesontsteking bezorgen. Meer over tandsteen en tandverzorging kun je in dit artikel lezen.