Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
De Nederlandse OES delegatie op "the green carpet" Crufts 2018
Deel deze pagina

Crufts 2018: 4 Bobtails vertegenwoordigen Nederland

Crufts is de grootste hondenshow van de wereld. Het evenement vindt jaarlijks plaats in Birmingham (Engeland) en er waren dit jaar 22.000 honden ingeschreven. Hiervan kwamen er 3623 uit het buitenland, 343 uit Nederland, verdeeld over 200 rassen.

Voor Crufts moet je de hond eerst kwalificeren voordat je mag inschrijven. Dat is nog niet zo eenvoudig, want daarvoor moet je op de grootste shows zoals bijvoorbeeld de Amsterdam Winner of de Duitse BundesSieger een titel winnen. En zodoende kunnen alleen de beste en mooiste honden meedoen! Er waren in totaal 124 OES ingeschreven voor keurmeester Mrs Pauline Barnes. (Fokt zelf al jaren onder de kennelnaam Macopa) Het was opvallend dat er dit jaar meer buitenlanders dan Britten onder deze keurmeester hadden ingeschreven.

Open klas reu

Open klas reu

Er was een mooie Nederlandse delegatie van 4 Old English Sheepdogs die op “the green carpet” liepen. Jessica van Dijk deed mee met Isa (Jr Ch. Valentine aus dem Rotmaintal). Pascalle Kuijpers met Pastou (Ch Youandi Pompidou) en Inge van Engelen met Dwayne (Ch Youandi Grand Cru) en Dior (Youandi Millésime). Poppy (Ch Anyway Anyhow of Fools Paradise) van Sjaak en Nelleke Meijer was ook ingeschreven in de veteranen klasse teven, maar absent.

Youandi onderweg: wachten bij de Euro Tunnel

Youandi onderweg: wachten bij de Euro Tunnel

Het is een enorme eer om mee te doen, en ook best spannend om in zulke grote klasses uit te komen. De indeling gaat wat anders dan in de andere Europese landen die bij de FCI zijn aangesloten. Zo moest Isa met haar amper 2 jaar in de Open Klasse uitkomen, omdat ze al meer dan 5 CAC’s op haar naam heeft staan. 23 mooie -en oudere- kampioensteven is wat je noemt ‘een zware klasse’ voor zo’n jonge dame om het tegen op te nemen. Ze stond er mooi bij, maar werd helaas niet geplaatst voor de line up.

JCh. Valentine aus dem Rotmaintal

JCh. Valentine aus dem Rotmaintal

Pastou stond in de veteranen klasse, en werd perfect voorgebracht door zijn eigenaresse Pascalle. Hij won de 3e plaats!

Youandi Pompidou

Ch. Youandi Pompidou

Dwayne hoefde zich niet te kwalificeren, omdat hij ‘Qualified for life’ is in verband met zijn succesvolle showcarrière in de UK. Dit was de 3e keer dat hij in de Open klas stond. In 2014 werd hij 3e, in 2016 werd hij 4e, maar dit jaar kon hij deze keurmeester niet bekoren, en werd helaas niet geplaatst.

Youandi Grand Cru, photo by Evgeniya Gudenko

Ch. Youandi Grand Cru, photo by Evgeniya Gudenko

Dior was de eerste ‘buitenlandse’ pup in de geschiedenis die mee deed in de Puppy Klasse. Ze had zich in december gekwalificeerd tijdens een show in de UK. Ze deed zo haar best en genoot van alle aandacht. Ze was de publiekslieveling en kreeg veel complimentjes. Maar net als haar papa Dwayne werd ze niet geselecteerd voor de line up.

Youandi Millésime

Youandi Millésime, photo by Evgeniya Gudenko

Nu is Crufts niet de show waar je aan meedoet om te winnen, het is meer ‘zien en gezien worden’. Het is een genot om zoveel mooie honden bij elkaar te zien. Er staan +/- 300 keurmeesters en/of fokkers langs de ring. Hun mening is meestal waardevoller dan die van de keurmeester. Uiteraard is het een kers op de taart als je ook nog een prijs mee naar huis kan nemen.

Chris van Beirendonck van het Belgische Snowboot Bears was met 5 Crufts Qualified Snowboot Bears aanwezig en viel maar liefst 4x in de prijzen! Gefeliciteerd Chris.

5 Crufts Qualified Snowboot Bears

5 Crufts Qualified Snowboot Bears

“Al met al was het weer een hele ervaring om mee te doen en de keuringen te zien. Ik ben er trots op dat 5 Youandi (3 uit Nederland en 2 vanuit Ierland) honden zich gekwalificeerd hadden en meededen. “, zegt fokker Inge van Engelen vol trots. “De honden hebben zich allemaal voorbeeldig gedragen tijdens de reis, in het hotel en op de show. We hebben genoten, gelachen en inmiddels allemaal weer veilig thuis. Weer een ervaring rijker, en een leuke trip om op terug te kijken.”

Nederlandse honden in het hotel

Nederlandse honden in het hotel

Wij bedanken Inge voor dit prachtige verslag van onze Nederlandse toppers. Beste van het Ras werd uiteindelijk gewonnen door de Russische Amor Day Of Abigal Grace, die na de winst op de Euro-OES in 2017 nu wederom door Mrs Barnes als beste werd aangewezen.

Ch. Amor Day Of Abigal Grace, photo by Evgeniya Gudenko

Ch. Amor Day Of Abigal Grace, photo by Evgeniya Gudenko