Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Elbandita en Eldorado aus dem Elbe-Urstromtal CA vrij
Deel deze pagina

Elbandita en Eldorado aus dem Elbe-Urstromtal CA vrij

CA staat voor Cerebellar Abiotrophy, en is een ziekte dat een een progressief verlies van spiercoördinatie veroorzaakt. Honden die aan deze ziekte lijden hebben geen pijn, maar hebben geen controle over de snelheid, kracht, en het bereik van hun bewegingen. 

Dit kan leiden tot een overstrekkende manier van lopen. Het op- en neer lopen op een trappen toont goed het probleem omdat ze niet weten waar hun poot is in relatie tot de trap. Getroffen honden struikelen ook vaak of missen een stap met hun achterpoten.

Deze ziekte komt helaas ook voor binnen ons ras. Een OES kan de ziekte pas krijgen als beide ouders drager zijn. Aan een drager zelf merk je niks. Tot voor kort was er geen manier om de ouderdieren te testen. Dragers werden aangewezen wanneer er in een nest een hond voorkwam die aan de ziekte leed. Maar gelukkig kan er sinds het najaar van 2012 in de Verenigde Staten wel getest worden. Voor Europese fokkers houdt in dat zij dit ook kunnen doen in de VS.

Aus dem Elbe-Urstromtal fokker Conny Verelst-Loest heeft direct haar honden Multi-Ch. Elbandita aus dem Elbe-Urstromtal en INT-LUX-NL-S-B Ch. Eldorado aus dem Elbe-Urstromtal laten testen op CA.

Ze zegt hierover: “De test heb ik gedaan omdat al 7 jaar lang de roddels rondgingen dat Texas ook drager kon zijn van deze ziekte omdat zijn grootvader die Raffels reu is (AM Ch. Raffles Ewe-Z it or Lose It, een bewezen drager)”

“Ik had met Himmlisch aus dem Elbe-Urstromtal zo’n close combinatie gedaan, als het dan in mijn lijn had gezeten, was het toen al uitgekomen. En nu staat het zwart op wit dat Texas gewoon CA vrij is, net als zijn zus Bandita. Maar ja, we moesten helaas wel 7 jaar op deze test wachten.”

Meer informatie over CA kun je vinden in dit Engelstalige artikel.