Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Onderzoek naar noodzaak tot ontwormen
Deel deze pagina

Update: Onderzoek naar noodzaak tot ontwormen

Wij kregen een e-mail van Rolf Nijsse die werkzaam is bij de afdeling Infectieziekten en Immunologie van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij doet een oproep voor een onderzoek waaraan honden van ouder dan 6 maanden deel kunnen nemen.

Het betreft een onafhankelijk onderzoek vanuit de Faculteit Diergeneeskunde waarbij de ontlasting van honden 2 jaar lang gratis maandelijks gecontroleerd worden op de aanwezigheid van worminfecties en daarbij op de noodzaak tot ontwormen. Indien er geen parasieteneieren worden gevonden, dan is het advies om niet te ontwormen. Indien er door de onderzoekers een worminfectie wordt aangetoond wordt er een ontwormingsproduct beschikbaar gesteld en het effect gecontroleerd, het betreft geen medicijnproef en het gebruikte middel wordt in de praktijk al jaren veelvuldig voorgeschreven. Wordt er een parasiet gevonden dat een ander diergeneesmiddel als bestrijding kent, dan krijg je een advies dat soms inhoud dat je met de dierenarts contact op moet nemen, maar ook in kan houden dat wanneer er geen risicosituatie is er geen stappen ondernomen hoeven te worden omdat er geen gevaar is voor de hond of mens.

Met dit onderzoek willen zij een betere onderbouwing geven voor het standaard ontwormingsadvies. Wanneer een hond ontwormd wordt is het vaak onbekend of er ook echt wormen in de darm aanwezig zijn. Dit onderzoek bied je de mogelijkheid om jouw hond niet vaker dan noodzakelijk te ontwormen en maandelijks te laten controleren.

In het onderzoek zijn bij enkele van de huidige deelnemende honden al in een vroeg stadium infecties aangetoond voordat er verschijnselen waren, zodat de dieren gericht behandeld konden worden. Gelukkig doen er ook veel honden mee die al langere tijd geen wormeitjes uitscheiden waarbij gedurende het onderzoek nog geen noodzaak tot ontworming is gebleken.

Wilt je ook weten of jouw hond zich in één van deze twee categorieën bevindt, meld je dan nu aan via parasietenwijzer@uu.nl en neem deel aan dit onderzoek.

Wij bieden het volgende:

  • Maandelijks controle van de ontlasting van uw hond(en) op parasieten
  • Maandelijks uitslag van deze controle
  • Compleet verzendpakket zodat u de monsters gratis veilig kunt verzenden
  • Indien nodig sturen wij gratis een ontwormingsmiddel op en/of een passend advies

Wij vragen het volgende:

  • Twee jaar lang alleen te ontwormen indien de noodzaak uit de controle is gebleken
  • Twee jaar lang iedere maand ontlasting opsturen
  • Twee jaar lang iedere maand een vragenlijst invullen

Op deze manier kunt u deelnemen aan een onderzoek dat leidt tot het beter onderbouwd gebruik van ontwormingsmiddelen.

Voor meer informatie of voor deelname: mail naar parasietenwijzer@uu.nl.

Gisteren hebben we contact gehad omdat geïnteresseerden nog geen reactie hadden ontvangen. We kregen hierop de volgende reactie:

We hadden inderdaad nog geen reacties gestuurd. De mailachterstand is inmiddels zo goed als weggewerkt, dus we hebben ook gereageerd op de aanmeldingen die vanaf jullie website zijn gedaan. Dat waren er best veel, het loopt prima! Sinds vandaag hebben we er weer een medewerker bij, dus we verwachten dat we in het vervolg sneller kunnen reageren.