Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Op reis met de hond
Deel deze pagina

Op reis met je Old English Sheepdog

Wanneer je jouw hond mee naar het buitenland wil nemen, krijg je te maken met de buitenlandse wet- en regelgeving. Recent zijn de regels van enkele landen aangepast, hieronder een korte samenvatting van deze wijzigingen.

Houd rekening met het volgende:

  • De dieren moeten in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • De dieren moeten ingeënt zijn tegen hondsdolheid (rabiës) tenminste 21 dagen voor de reis.
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn, sinds 3 juli 2011 is alleen de chip toegestaan.
  • Wanneer u met meer dan vijf dieren reist, valt uw reis voor de wet- en regelgeving meestal onder de categorie “commercieel verkeer”. In dat geval kunnen er andere regels gelden! (zie website licg.nl)
  • Regels kunnen snel veranderen, neem daarom voor de meest recente regels contact op met de ambassade van het gewenste land.
  • Let op! Je hebt niet alleen te maken met de regels van het land dat jouw eindbestemming is, maar ook met de regelgeving van ALLE landen waar je doorheen reist!

De regels bij genoemde landen gelden voor dieren vanuit Nederland, voor dieren die vanuit andere landen reizen (vooral als dit landen buiten de EU zijn) kunnen andere regels gelden.

Voor de meeste landen binnen de EU gelden de bovenstaande regels (paspoort, chip en rabiës vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek). Echter voor een aantal landen waren er aanvullende eisen, deze zijn nu voor een deel veranderd.

Met je OES naar Noorwegen

Noorwegen is geen lid van de EU, de algemene EU-regels gelden hier dus niet!

Verplichte inentingenInenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden minimaal 21 dagen voor invoer. Na de eerste vaccinatie binnen het vaccinatieschema opnieuw vaccineren zoals in de bijsluiter aangegeven door de fabrikant van het vaccin.
IdentificatieVerplichte chip, of een goed leesbare tatoeage mits deze bewijsbaar is gezet voor 3 juli 2011. Je dier moet gechipt of getatoeëerd zijn voordat de rabiësvaccinatie wordt gegeven!
EU dierenpaspoortVerplicht
Dieren jonger dan 3 maandenDieren jonger dan 3 maanden worden in uitzonderingsgevallen toegelaten.
BijzonderhedenJe hond moet ontwormd worden (Praziquantel) binnen 10 dagen voor invoer. Je dierenarts tekent dit in het paspoort op, hierbij moet de datum en het gebruikte merk vermeld worden. Binnen 7 dagen na aankomst in Noorwegen moet de wormenbehandeling door een dierenarts herhaald worden. Reis je via Zweden en is de wormenbehandeling meer dan 10 dagen geleden op het moment dat je de grens naar Noorwegen over wil, dan moet je binnen 2 dagen voor je de grens naar Noorwegen over gaat nog eens behandelen tegen wormen. Deze behandeling mag je zelf uitvoeren, je dient daarbij een verklaring op te stellen.Het dier moet minimaal 6 aaneengesloten maanden in EU-/EVA- landen verbleven hebben. De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, Engelse afkorting EFTA) bestaat uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Indien je dier niet minimaal 6 aaneengesloten maanden in EU-/EVA-landen is geweest, gelden er andere voorwaarden.

Met je OES naar Zweden

Verplichte inentingenInenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. Deze moet plaatsvinden minimaal 21 dagen voor invoer. Na de eerste vaccinatie binnen het vaccinatieschema opnieuw vaccineren zoals in de bijsluiter aangegeven door de fabrikant van het vaccin.
IdentificatieVerplichte chip. Het dier moet gechipt zijn vóórdat de rabiësvaccinatie is gegeven. Indien het dier door de dierenarts al eerder gevaccineerd is tegen rabiës terwijl het nog niet gechipt was of de dierenarts heeft een rabiësvaccinatiecertificaat gezien van het betreffende dier, dan kan de dierenarts een “identity certificate” schrijven.
EU dierenpaspoortVerplicht
Dieren jonger dan 3 maandenDieren jonger dan 3 maanden zijn niet toegestaan.
BijzonderhedenHet dier moet de afgelopen 6 maanden in EU-landen of in EVA- landen verbleven hebben. De Europese Vrijhandelsassociatie (EVA, Engelse afkorting EFTA) bestaat uit IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Je moet alle originele papieren, inclusief het vaccinatieboekje gekoppeld aan het identificatienummer van het dier, bij je hebben. Dieren moeten aan de grens gemeld worden.

Met je OES naar Finland

Verplichte inentingenInenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste keer minstens 21 dagen voor vertrek vaccineren, daarna binnen het vaccinatieschema opnieuw vaccineren. Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid.
IdentificatieVerplichte chip.
EU dierenpaspoortVerplicht
Dieren jonger dan 3 maandenHonden jonger dan 3 maanden zijn toegestaan wanneer je aan de volgende eisen voldoet:

  • Het jonge dier wordt rechtstreeks van de fokker naar Finland geïmporteerd.
  • Er is een schriftelijke verklaring van de fokker dat het jong tot aan de reis is opgegroeid op de geboorteplek en niet in contact is geweest met dieren die mogelijk besmet waren met hondsdolheid (Rabiës).
  • Het jonge dier is jonger dan 3 maanden op het moment van import.
  • Het jonge dier heeft een chip ter identificatie.
  • Het jonge dier heeft een EU-paspoort.
  • Het jonge dier wordt direct vanuit het land van herkomst geïmporteerd. Luchttransport mag plaatsvinden via een ander land, mits het dier binnen de internationale zone van het vliegveld blijft.
  • Het jonge dier hoeft niet gevaccineerd te worden tegen hondsdolheid (rabiës).
BijzonderhedenBehandeling tegen wormen met Praziquantel of Epsiprantel tegen lintworm is alleen verplicht voor de hond. Tussen 24 uur en 120 uur (1-5 dagen) voor het moment van aankomst in Finland moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm (u mag dit niet zelf doen). Laat de dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt in het paspoort zetten, ondertekenen en afstempelen!

Met je OES naar Verenigd Koninkrijk

Hieronder valt Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales.

Verplichte inentingenInenting tegen hondsdolheid (Rabiës) is verplicht. De eerste inenting moet minstens 21 dagen voor vertrek gegeven worden, daarna binnen het vaccinatieschema opnieuw vaccineren.
IdentificatieVerplichte chip. Het dier moet gechipt zijn vóórdat de rabiësvaccinatie is gegeven!!!
EU dierenpaspoortVerplicht
Dieren jonger dan 3 maandenDieren jonger dan 3 maanden zijn niet toegestaan.
BijzonderhedenEen hond moet verplicht behandeld worden tegen wormen (Praziquantel). Tussen 24 uur en 120 uur (1-5 dagen) voor het moment van aankomst in het VK moet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm (je mag dit niet zelf doen). Laat de dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt in het paspoort zetten, ondertekenen en afstempelen! Behandeling tegen teken is niet verplicht maar wordt wel zeer aangeraden. Geadviseerd wordt om behalve het EU dierenpaspoort ook eventuele oude vaccinatiedocumenten mee te nemen, ter ondersteuning van de Rabiësvaccinatie. Je mag dieren alleen importeren via de officiële goedgekeurde transportroutes.

Extra informatie

Als het oude paspoort vol is, zijn dit de regels voor het invullen van een nieuw paspoort door uw dierenarts:

  • Laatste rabiësvaccinatie overnemen (ook als deze al in het oude paspoort genoemd is)
  • Eventuele bloedtest overnemen
  • Pag. 1 t/m 3 volledig invullen (dus ook chip)
  • Oude paspoort hoekje afknippen
  • Beide documenten meenemen

Samenvatting

  • Voor alle landen geldt dat de hond moet kunnen worden geïdentificeerd door middel van een chip en in het bezit moet zijn van een Europees dierenpaspoort.
  • Minimaal 21 dagen voor het vertrek naar het buitenland moet de hond zijn gevaccineerd voor rabiës, meestal is deze vaccinatie 3 jaar geldig.
  • De titerbepaling op rabiës is komen te vervallen, evenals de aantoonbare tekenbehandeling (voor het VK wel ‘geadviseerd’).
  • Bij een aantal landen (o.a. het VK, Noorwegen en Finland) moet de hond een aantal dagen voor binnenkomst worden behandeld tegen lintworm. Deze behandeling moet door een dierenarts worden gedaan en moet worden geregistreerd in het paspoort. Soms moet deze behandeling binnen 7 dagen in het land nog een keer herhaald worden (Noorwegen). Ook ditmaal moet een dierenarts dit registreren in het paspoort.