Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Vanaf 1 april wettelijke verplichting registratie honden
Deel deze pagina

Vanaf 1 april wettelijke verplichting registratie honden

Eindelijk wordt het in Nederland wettelijk verplicht om alle honden te registreren. Dit komt opsporing van vermiste dieren, maar ook het achterhalen van daders die zich schuldig maken aan verwaarlozing en/of ‘gedumpte’ dieren in de toekomst ten goede. Maar wat betekend dit voor ons als OES- eigenaren en fokkers?

In Nederland geldt sinds 1 april 2013 verplichte identificatie en registratie (I&R) voor alle honden. De maatregel geldt voor alle honden die geboren zijn na 1 april 2013 én voor honden van alle leeftijden die na 1 april 2013 in Nederland geïmporteerd zijn. Dus rashonden zoals de OES, maar ook alle niet-rashonden of OES zonder stamboom. Alle dieren geboren na 01-04-2013 dienen dus een geregistreerde chip mét bijbehorend geregistreerde fokker én eigenaar te hebben. Deze registratie moet in een officiële database worden opgenomen, waardoor elke hond kan worden teruggeleid naar de eigenaar.

Wat betekent dit voor ons?

De fokker van de hond moet ervoor zorgen dat de pup gechipt wordt. De fokker van de pups moet óók zorgen voor de eerste registratie in een officiële databank voordat de hond 7 weken oud is. Het registreren bij de Raad van Beheer (RvB) voor het aanvragen van een stamboom is hierbij niet afdoende, maar de aanmelding bij de RvB is wel nodig om de hond te kunnen aanmelden in verband met het verkrijgen van een chipnummer. Er is helaas ook geen koppeling tussen de diverse databases van de Raad van Beheer en erkende databases, waardoor de fokker deze extra handeling om de hond te registreren tijdig uit dient te voeren.

Vervolgens dient de fokker ná verkoop van de pup een afmelding door te geven bij de database, en het nieuwe baasje moet zelf de hond binnen 2 weken op zijn naam registreren. En wanneer de hond in het buitenland is gekocht, of als de hond geen stamboom heeft dan zal de nieuwe eigenaar zelf de registratie moeten verzorgen binnen deze wettelijk vastgestelde termijn.

De RvB brengt dit nieuws nu naar buiten, met direct de medeling dat er door hen ook een “Databank Honden van de Raad van Beheer” is gecrëeerd, waar alle fokkers en eigenaren gebruik van kunnen maken omdat deze databank aan alle eisen van de nieuwe wetgeving voldoet en openstaat voor alle fokkers én eigenaren van honden. “Zowel rashonden als niet-rashonden registreren zij graag!” Ja, dat is logisch als je je realiseert dat er kosten voor zowel fokker als eigenaar aan deze registratie verbonden zijn…. dus extra inkomsten voor de Raad van Beheer!

Er zijn echter méér databanken waar honden geregistreerd kunnen worden en het blijkt dat er voordeligere mogelijkheden zijn voor fokkers en eigenaren met meerdere honden.
In dit artikel nemen we er 3 onder de loupe.

PetlookPetlook

Bij Petlook maakt de fokker/eigenaar van de pup een account aan voor 3 jaar voor € 7,50 en mag er zoveel honden in zetten als zij/hij wil. De nieuwe eigenaar kan zelf beslissen of hij de hond ook bij Petlook wil registreren (ook een account aanmaken voor meerdere dieren, kosten € 7,50) Petlook heeft overigens nog meer mogelijkheden zoals het plaatsen van een foto, medische gegevens en de gegevens van uw dierenarts. Meer informatie Petlook

NNederlandse Databank gezelschapsdieren (NDG)ederlandse Databank gezelschapsdieren (NDG)

Maar ook de registratie bij de Nederlandse Databank gezelschapsdieren (NDG) is nog steeds geldig. Voorheen verstrekte de RvB via de chipper deze aanmeldformulieren, welke meestal ook door de fokker aan de eigenaren werd meegegeven. Registratie voor fokkers kan per nest plaatsvinden (2,50 per pup) en de nieuwe eigenaar kan dan een mutatie uit laten uitvoeren voor € 4,70 per hond net als voorheen de eerste registratie voor de eigenaren kostte. Meer informatie NDG

Databank Honden van de Raad van BeheerDatabank Honden van de Raad van Beheer

Databank Honden is een officiële door de overheid erkende databank voor de verplichte registratie. De fokker betaald € 2,50 per pup en de nieuwe eigenaar betaald éénmalig € 3,95 voor de registratie. Dit is éénmalig per hond. Meer informatie Databank Honden

Conclusie

Voor de nieuwe eigenaren van pups is de RvB duidelijk de goedkoopste variant; echter voor fokkers en eigenaren van meerdere honden kan het duidelijk verschil maken om één van de andere varianten te kiezen.
Voor geen van de databases maakt het verschil voor de nieuwe eigenaar of de fokker voor een andere dan de RvB variant heeft gekozen, want het aanmelden van de pup als (nieuwe) eigenaar blijft hetzelfde (€ 7.50, € 4.70 of € 3. 95)

Deze regeling geldt alleen voor honden die geboren zijn ná 1 April 2013. Oudere dieren hoeven niet geregistreerd te worden en ook de eerder geregistreerde honden in de NDG blijven dus gewoon levenslang geldig, en de eigenaar hoeft dus niets te doen. Maar voor alle eigenaren die hun hond in het verleden nog niet hebben laten registreren in een dergelijke database, is natuurlijk altijd verstandig om te zorgen dat de hond geregistreerd wordt in een database, zodat de eigenaar altijd te achterhalen is wanneer de hond vermist/ gevonden wordt!