Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog

Geschiedenis van de Old English Sheepdog

Het is een beetje onduidelijk waar de Old English Sheepdog vandaan komt. De OES is één van de oudste Herdershondenrassen van Engeland en stamt volgens sommigen af van de Herdershonden, die door de Romeinen werden ingevoerd, waaronder de uitgestorven Italiaanse Mastiff.

De "Schapendrijver"

Het doel van de OES was om de kudde schapen te beschermen. De veehouders uit die tijd wilden het liefst grote, lichtgekleurde honden hebben, die zó sterk waren dat zij het tegen beren en wolven konden opnemen. Het zuidwesten van Engeland is erg ruig. De OES moest werken over dit ruige terrein, de grote verscheidenheid van weersomstandigheden aankunnen en de kudde dag en nacht bewaken. De OES bezit een matig lang, klimaatbestendige vacht, die daarnaast ook als “opvulling” diende om de hond te beschermen tegen letsel toegebracht door roofdieren. De OES moest intelligent zijn om te kunnen bepalen wanneer hij een roofdier zou aanvallen of wanneer hij moest terug keren naar de kudde om deze te bewaken. De OES was een krachtige sterke hond die weerstand kon bieden.

Vroeger werden alle schepershonden uitsluitend gehouden voor het werk. De herder was niet geïnteresseerd in het uiterlijk van zijn honden, zolang ze maar lichamelijk en geestelijk in staat waren hun taak te verrichten. Er werd dus alleen geselecteerd op werkeigenschappen, maar toch ontstonden er in de verschillende delen van het land verschillende typen schepershonden. Klimaat en de gesteldheid van de bodem, alsmede het soort werk dat van de hond verlangd werd, zoals hoeden, drijven, bewaken, zorgden ervoor dat er eenheid in type in een bepaalde landstreek ontstond. Als veedrijvershond was de OES zeer actief en nauwkeurig. Toen er door verder gaande industrialisatie minder vraag naar werkende honden kwam, waren vele schepershonden min of meer overbodig geworden. Later werd het ras verdrongen door de Border Collie, die kleiner en dus goedkoper was.

De Engelse herder met zijn “drovers”Maar anderen menen dat de Old English Sheepdog het resultaat is van het kruisen van Herdershonden van het continent en uit Engeland, zoals de Puli, Briard en de Russische Ovcharka. Mogelijks is er ook inmenging van de Bearded Collie.

De OES als showhond

Gelukkig voor de OES begon er in die tijd belangstelling te komen voor rashonden, en voor het doelgericht fokken en showen van de diverse rassen. De Old English Sheepdog werd in 1873 voor het eerst op de hondententoonstelling in Birmingham getoond. Maar het aantal inschrijvingen was bedroevend; slechts drie honden namen deel aan de show.

In 1888 was op dezelfde show het aantal ingeschreven OES al gestegen tot 20, wat een aanwijzing vormt voor de stijgende populariteit van het ras. In 1899 had men op de Kennel Club Show al zo’n 55 inschrijvingen en sinds die tijd is het ras steeds meer in trek geraakt als huis- en showhond. In 1888 werd de rasvereniging in Engeland opgericht en de eerste Old English Sheepdog club werd in 1900 in de Verenigde Staten opgericht.

De enorme vacht die we nu zien op onze showhonden was voor de werkhond van vroeger een nadeel. De vacht zal toen niet zo lang zijn geweest, en het werk in ruig terrein zal ook voor ‘uitdunning’ hebben gezorgd. Er zijn honden die takjes, spiretjes en zaden die in hun vacht vast komen te zitten, zelf verwijderen. Er zal dan ook wel eens wat haar mee uitgetrokken worden, maar daar zal de herder zich vroeger zeker niet druk om hebben gemaakt!

De OES in Nederland en België

De geschiedenis van de Old English Sheepdog in Nederland gaat eigenlijk terug naar de na-oorlogse jaren. Kort na de tweede wereldoorlog maakte mevrouw Backx-Bennink in Cardiff kennis met de OES. Onder naam van haar Reeuwijks kennel staat zij aan de basis van vele lijnen. Zij importeerde de reu Ellenglaze Ladies Choice en haar drie “Fezziwig” teven uit Amerika en fokte daarmee kampioenen als Reeuwijk’s Care for Beauty en Reeuwijk’s Masterpiece.

Eef ter Mors kwam in 1977 in aanraking met de Reeuwijk’s Kennel toen hij de hond Reeuwijk’s Tom Todd onder fokkersvoorwaarden mee kreeg en een aantal jaren later uit de combinatie met Reeuwijk’s Fabulous Lady zijn eerste Vigilat’s nest fokte. Ook voor vele andere lijnen stonden de Reeuwijk’s honden aan de basis. Zoals Reeuwijk’s Desmond en Reeuwijk’s Filmstar in Silver.

In België speelde de kennel van mevrouw Mewis een belangrijke rol. In begin jaren 70 maakte zij onder de naam “Shaggy Wonder’s” furore met de uit Engeland afkomstige hond Loakespark Brandy Soda. De kennel “Aus dem Elbe-Urstromtal” van Cornelia Loest fokte in 1973 haar eerste nest met een teefje afkomstig uit een Shaggy Wonder’s combinatie.

AU-D-VDH-INT Ch. Cora vom Glinderberg
(Shaggy Wonder Smart Guy x Shaggy Wonder Sharon)