Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Alles over de Bobtail of Old English Sheepdog
Alles wat je moet weten over CAC/CACIB shows

Het is een prachtig gezicht om naar te kijken: de OES die geshowd wordt. De echte showmensen weten allemaal wel hoe het in elkaar steekt. Maar snap jij als bezoeker het hele gebeuren nu eigenlijk wel?

Onderstaand geven wij een uitleg over de Nederlandse regelgeving. Niet ieder land heeft dezelfde regelgeving. Dit zijn overigens geen erg grote verschillen.

Een show is ingedeeld in 10 rasgroepen. De Old English Sheepdog behoort tot rasgroep 1, de herdershonden. Hierin zit bijvoorbeeld ook de Hollandse schapendoes en de Bearded Collie. Wanneer de Old English Sheepdogs aan de beurt zijn, zijn deze honden ingedeeld in verschillende klasses. Binnen elke klasse zijn reu en teef gescheiden. Eerst worden de reuen gekeurd. Zijn die allemaal gekeurd, dan komen de teven aan de beurt.

Baby klasse4 – 6 maanden
Puppy klasse6 – 9 maanden
Jeugd klasse9 – 18 maanden
Jonge honden klasse15 – 24 maanden
Open klasseVanaf 15 maanden
Fokkers klasseVanaf 9 maanden , door exposant gefokt
Kampioens klasseDe hond heeft reeds een nationale of internationale kampioentitel gewonnen
Veteranen klasseVanaf 8 jaar
Koppel klasseReu en teef van zelfde ras/variëteit én eigenaar
Groeps klasseMinimaal 3, maximaal 5 honden van het zelfde ras/variëteit/ fokker, mogelijk verschillende eigenaren.
Nakomelingen klasseReu/teef met minimaal 3, maximaal 5 eerste generatie nakomelingen

Landen kunnen verschillende indelingen hebben. Op het inschrijvingsformulier van de desbetreffende show staat duidelijk aangegeven wat gewenst is. In Nederland mag een hond uit de jeugd klasse meedingen voor het CAC in België mag dat niet. In Nederland mogen er in de koppel klasse ook 2 reuen of 2 teven zijn en hoeft de exposant niet de eigenaar te zijn, maar de fokker. Zo ook voor de groeps klasse. Een aantal klasses zijn optioneel zoals baby-, puppy- fokkers- en nakomelingen klasse. Zie site van de Raad van Beheer voor meer informatie.

In de showring

Eerst keurt de keurmeester al de reuen – klas per klas. Alle honden van hetzelfde geslacht en binnen de klasse moeten op hun beurt de ring in komen, exposanten moeten dit zelf in de gaten houden. Ze worden niet geroepen. Meestal wordt er eerst gezamenlijk een rondje gelopen. Daarna begint de keurmeester aan een individuele keuring. Per keuring kan dit verschillen uit een combinatie van:

  • Het lopen van een aantal rondjes door de ring
  • Het lopen met de hond in een triangel
  • Het lopen met de hond op een rechte lijn van de keurmeester vandaan en weer terug.

Het is erg belangrijk de hond goed voor de keurmeester te presenteren. Hoe de hond ook loopt of staat de keurmeester moet ten aller tijde de hond goed kunnen zien. De exposant mag dus nooit tussen de hond en de keurmeester staan. Het is ook erg belangrijk dat de hond zich goed weet te gedragen. Dat wil zeggen dat hij zijn gangwerk goed moet kunnen tonen, met andere woorden rustig meeloopt met de exposant, zonder trekken aan de lijn. Kan stilstaan zoals de exposant hem of haar neerzet, zich laat betasten door de keurmeester zonder deze de bespringen of te grommen.

Het keurverslag

In Nederland krijgt elke hond een schriftelijk verslag van de keurmeester zijn bevindingen. Op dit keurverslag staat ook de beoordeling van de keurmeester.

U = UitmuntendDe hond voldoet bijna 100% aan de rasstandaard.
ZG = Zeer goedDe hond voldoet in het algemeen aan de rasstandaard maar met enkele “minpunten” of is nog niet helemaal uitgegroeid.
G = GoedDe hond heeft meerdere afwijkingen van de rasstandaard.
M = MatigDe hond voldoet niet aan de rasstandaard.
DiskwalificatieDe hond vertoont agressie of heeft een fout, die volgens de rasstandaard tot diskwalificatie wordt aangemerkt.
Abs = AbsentHond is niet aanwezig.
Geen beoordelingHond is niet te beoordelen: laat zich niet betasten/wil niet lopen.

In de baby- en puppy klasse beperkt zich dit tot een belovend(b) en veel belovend(vb) en weinig belovend(wb). De keurmeester bepaalt welke hond de klasse wint. De winnaars van elke individuele klasse , die een uitmuntend hebben behaald binnen eenzelfde geslacht nemen het daarna op tegen elkaar. Baby- en puppy klasse daarbij uitgezonderd. De winnaar hiervan krijgt het CAC en CACIB (jeugd- veteranen- en fokkers klasse krijgt alleen CAC). De hond die de 2e plaats wint krijgt het Reserve CAC en reserve CACIB (jeugd- veteranen- en fokkers klasse alleen RCAC). Hierna wordt de beste van het geslacht gekozen, hier mag de baby- en puppy klasse ook aan deelnemen. De winnaar hiervan wordt beste reu of teef van het ras: B.O.S. (Best Opposite Sex). Indien er geen baby en puppy klasse honden zijn is de winnaar van het CAC direct ook BOS. In de praktijk zal het niet vaak voorkomen dat een baby of pup beste van het ras wordt. Tot slot staat de beste teef tegenover de beste reu. Hieruit wordt de B.O.B. gekozen. B.O.B. staat voor Best Of Breed, vertaald naar het Nederlands: Beste van het ras.

De erering

De hond die deze B.O.B. behaalt, vertegenwoordigt de Old English Sheepdog in de erering. Daar komt hij/zij al die andere B.O.B’s van de andere herdershondrassen tegen. Wanneer onze OES hierin wordt verkozen als mooiste herdershond, krijgt hij/zij de titel B.I.G. mee. Dit staat voor Best In Group.

Daarna staat de winner van de rasgroep herdershonden tegenover de winners van de andere 9 rasgroepen. Er zijn in totaal 10 rasgroepen, dus de keurmeester maakt een keuze uit 10 honden. De uiteindelijke winnaar wordt de B.I.S., Best In Show. De beste baby en beste puppy van het ras komen in de erering uit tegen alle andere beste Baby’s en Puppy’s van alle rassen. In Nederland is het ook mogelijk om met een jeugdhond Nederlands Jeugdkampioen te worden en met een veteraan Nederlands veteranen kampioen.

Hiertoe dient de hond drie maal een Uitmuntend behaald te hebben in de jeugd klasse of veteranen klasse. Indien een hond NJK (Nederlands Jeugdkampioen) is geworden krijgt deze automatisch 1 CAC toegekend. De erering begint zodra alle rassen individueel gekeurd zijn. Deze ring is meestal extra mooi aangekleed en alle keurmeesters komen kijken . Deze keuring begint met een Junior Handling.

Hier strijden jongeren tegen elkaar. De persoon die zijn hond het beste voorbrengt wordt winnaar. De kwaliteit van de hond is hier niet belangrijk.
Na de Junior Handling volgt de erering voor de baby’s en puppy’s , koppels en groepen
Daarna zijn de rasgroepen aan de beurt. Onze OES hoort thuis onder rasgroep 1
Nederlandse honden die bij de eerste 3 geplaatste honden in de groep eindigen kwalificeren zich voor de show Showhond van het jaar Deze show wordt jaarlijks gehouden in Amersfoort medio februari.

De Kampioens Club Match (KCM)

De OESCN organiseert ieder jaar een Kampioens Club Match en een Jonge Hondendag. Deze evenementen is voor de beginnende shower een must. Veel fokkers en ervaren exposanten helpen de nieuwkomers graag op weg. Kijk in het showoverzicht voor de data. Uiteraard zijn er op deze shows veel meer Bobtails aanwezig dan op een CAC/CACIB show en dus een genot voor bezoekers. Daarnaast is de sfeer erg relaxed in vergelijking met een show waar alle rassen aanwezig zijn.